latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:10 | Аутор: СРНА

ЕУ позвала БиХ да врати имовину одузету од жртава Холокауста

Европска унија позвала је БиХ да врати имовину одузету од жртава Холокауста, чиме је први пут рјешавање овог питања доведено у вези са настојањима те земље да се придружи ЕУ, пише Јерусалим пост.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

У ЕУ у резолуцији се указује да "недостаје заједнички свеобухватни законски оквир за управљање захтјевима за враћање имовине" и позива БиХ да обезбиједи поштовање права на имовину.

- Ова резолуција Европског парламента моћан је позив на дуго чекани закон у БиХ који ће омогућити правду за оне који су преживјели Холокауст, за њихове породице, за Јеврејску заједницу и за друге вјерске заједнице - изјавио је предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

Јерусалим пост истише да су у резолуцији помињу и грађани чија имовина је одузета током комунистичког режима.

Свјетска организација за јеврејску реституцију саопштила је да је 1995. године у БиХ успостављен ад хок систем, уз помоћ којег би требало да се одлучује о правном статусу имовине одузете од првобитних власника, али комунална имовина никада није враћена Јеврејској заједници.

У БиХ тренутно живи око хиљаду Јевреја, у односу на 14.000 њих прије Другог свјетског рата, од којих је 12.000 живјело у Сарајеву, додаје Јерусалим пост.