latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин и Ердоган о притиску Вашингтона због система С-400

Предсjедници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин, разговарали су у Сочију о повлачењу САД из Сирије, руској бази Хмејмим у Сирији и о притиску Вашинтона на Анкару због куповине руског противракетног система С-400.
Путин и Ердоган (Фото:DW) -
Путин и Ердоган (Фото:DW)

Предсjедник Русије Владимир Путин је позвао своје турске и иранске колеге да наставе заједнички да раде на "активним и досљедним" плановима који ће довести до стабилизације рата у Сирији након што САД повуку своје трупе као што је обећао амерички предсједник Доналд Трамп.

Према ријечима турског предсједника Ердогана, постоји неизвијесност када је ријеч о повлачењу америчких снага из Сирије, које је Вашингтон најавио, али се у стварности ништа није догодило.

- САД су објавиле планове о повлачењу снага из Сирије - рекао је Ердоган и указао на неизвијесност која остаје по питању како ће се тај процес спровести.

- Вјерујем да морамо да радимо заједно у тој сфери - рекао је Ердоган.

Између двојице предсједника било је ријечи и о набавци противракетног система С-400.

- Што се тиче С-400, сви знају да је руководство САД вршило притисак у вези са овим питањем - рекао је Ердоган, пренијела је агенција Тас.

Турски предсједник је нагласио да Анкара ради све што је могуће да спријечи екстремисте да нападају руску војну базу Хмејмим у Сирији.

Турске беспилотне летјелице "нису откриле никакву тешку опрему у том подручју", рекао је Ердоган.

Најважније је да се елиминишу терористичке јединице у Сирији, рекао је Ердоган, те истакао да неће бити мира уколико се не елиминишу из подручја источно од ријеке Еуфрат и Манбиџа и док сиријска легитимна власт не преузме контролу у тој области.

- Турска и Русија треба да координишу своје напоре у стварању зоне безбједности - закључио је Ердоган.