latinica  ћирилица
14/02/2019 |  18:09 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

На контролисаним узорцима пронађено 40 пестицида који немају дозволу ЕУ

Агенција за безбједност хране БиХ завршила је годишњи мониторинг хране на остатке пестицида. Спорним су се показала само четири од готово 200 узорака. Главобољу је ове године донио податак да је на контролисаним узорцима пронађено 40 пестицида, који немају дозволу за коришћење у Европској унији.

Контролисано је 195 узорака - од тога 56 одсто домаћих и 44 одсто узорака хране из увоза. На 20-ак врста хране тражени су остаци пестицида. Драган Брењо, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ, каже да су резултати у вишегодишњем просјеку.

- Четири узорка су била преко МРЛ, а од та четири, три су била у границама мјерне несигурности, тако да су задовољавали. Један узорак, крушка домаћег поријекла, није задовољавала и она је повучена са тржишта - објашњава Брењо.

То значи да овогодишњи резултати нису одступали од просјека ранијих тестирања. Проблем је, међутим, што је уочено много активних материја које се не би смјеле користити.

- Нашли смо 40 активних материја које су забрањене, нису дозвољене на листи и сада са надлежним органима процјењујемо због чега је то дошло - додао је Брењо.

Босна и Херцеговина од 2004. године прати листу дозвољених пестицида коју формира Европска унија. Средства која нису на листи не би се смјела користити.

- Та листа се планира три године унапријед. Тренутно је актуелна за 1919, 1920. и 1921. годину. Она је усвојена у децембру у ЕУ и за 1921. се подразумијева проширење листе пестицида - рекао је Миленко Савић, директор Института за воде, Бијељина.

Синиша Митрић, професор је на бањалучком Пољопривредном факултету и предсједник републичке Комисије за заштиту биља. Невоља је, каже, што европски прописи ову област третирају строже него остатак свијета.

- И у ЕУ је присутан дио производа у којима су присутни остаци пестицида који се у ЕУ не могу користити, али ту забрану немају азијске земље, Бразил, Аргентина, САД. Највећи пољопривредни произвођачи у свијету раде по другим законима и не придржавају се листе ЕУ - објашњава Митрић. 

Код домаћих произвођача проблем је уситњеност насада, па мањи немају сарадњу са стручним службама, а пестициди су им доступни. Да заштитна средства не би била доступна свакоме коме то падне на памет, Управа за заштиту здравља биља поставиће ограничења.

- Обука одговорних лица за промет фитофармацеутским средствима у Федерацији БиХ је почела са спровођењем прошле године. Иста обука треба да почне и у Републици Српској у току ове године. Обука корисника фитофармацеутских средстава још није почела, а план је да обука почне у току 2019. године - истичу у овој управи.

План је да пестициде не може да купи нико ко није прошао адекватну обуку и о томе нема увјерење. Тако ће се, сматрају стручњаци, употреба заштитних средстава свести на разумну мјеру, па ће ризик бити мањи и за произвођаче и за потрошаче.