latinica  ћирилица
15/02/2019 |  08:18 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Минхенска конференција: Главна тема - будућност европске безбједности

Будућност европске безбједносне архитектуре и ситуација у вези са Споразумом о нуклеарним ракетама средњег домета доминираће агендом 55. Минхенске конференције о безбједности, која почиње данас.
Минхенско безбједносна конференција (АРХИВ) - Фото: СРНА
Минхенско безбједносна конференција (АРХИВ)Фото: СРНА

Организатори очекују окупљање рекордног броја учесника у дебатама - око 600 политичара, стручњака, пословних људи и активиста за људска права из читавог свијета.

Очекује се долазак више од 35 шефова држава и влада, око 50 министара спољних послова и 30 министара одбране, пренио је ТАСС.

Конференцију ће званично отворити у 14.00 часова њемачки министар одбране Урсула фон дер Лејен и њен британски колега Гевин Вилијамсон.

Скуп се одржава у луксузном хотелу "Бајерише хоф" под веома јаким мјерама обезбјеђења.

Подручје хотела и околне области обезбјеђује полиција, а око 4.400 полицајаца биће на дужности у читавом граду. Разне антиглобалистичке и пацифистичке организације већ су најавиле своје скупове.

У наредна три дана, учесници Конференције разговараће о бројним питањима, попут одбрамбене политике у Европи, односа Запада и Русије, украјинске кризе, сукоба на Блиском истоку, кризе у Венецуели и улози Кине у данашњем свијету.