latinica  ћирилица
15/02/2019 |  14:37 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Прољећном сјетвом биће засијано око 33.000 хектара у Семберији

Према плану прољећне сјетве, у Семберији ће бити засијано 32.585 хектара различитим пољопривредним културама, што је за 16 одсто више него прошле године, рекла је Срни стручни савјетник за пољопривреду града Бијељина Јелица Радичић.
Прољећна сјетва - Фото: РТРС
Прољећна сјетваФото: РТРС

Она је истакла да су разлог овог повећања смањене површине у јесењој сјетви.

На семберским ораницама најзаступљенија култура је кукуруз и биће засијан на 26.365 хектара, соја на 530, сунцокрет на 100, дуван на 400, крмно биље - нова сјетва на 1.300, а поврће на 3.890 хектара.

Према њеним ријечима, на тржишту има довољно репроматеријала за предстојећу сјетву.

- Сјемена ће бити довољно, рачунајући да је прошла производна година била добра, а цијена неће бити значајно промијењена - рекла је Радичићева.

Она је напоменула да ђубрива увијек има у широком асортиману и да је на индивидуалном произвођачу за које ће се опредијелити.

- Према грубој процјени, за овогодишњу сјетву, само за репроматеријале, неопходно је нешто више од 40 милиона КМ - навела је Радичићева.

Он је подсјетила да правилник о подстицајима још није изашао, али се очекује да би до почетка марта требало да буде познато које су то олакшице за пољопривредне произвођаче.