latinica  ћирилица
15/02/2019 |  15:43 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Рибник биљежи све веће посјете туриста

Рибник има велики туристички потенцијал који треба развијати и у том смјеру омогућити отварање нових радних мјеста, закључено је приликом недавне посјете предједнице Републике Српске Жељке Цвијановић овој општини. С једне стране богатство шумом и водом, а са друге нетакнута природа разлози су све чешћих посјета туриста из цијелог свијета.

Ријека Рибник сврстана је међу пет свјетских дестинација за развој флај фишинга.

Иако током наше посјете туриста није било, овдје љубитељи мушичарења, из цијелог свијета, уживају у услугама професионалних водича уз богату гастроносмку понуду и боравак у луксузним кућама на ријеци у складу са највишим стандардима.

- Основа нашег посла је риболовни туризам, флај фишинг туризам, углавном се људи враћају због ријеке јер оваква ријека не постоји нигдје, тако кратка, а пуна аутохтоне рибе која није порибљавана", каже Душко Рисовић из Рибника.

Небојша Караћ, замјеник градоначелника општине Рибник, каже да је у посљедњих десет година урађено много инфраструктурних пројеката.

- Нисмо били у могућности да се посветимо довољно туризму, мада смо знали са којим потенцијалима располажемо. Мислким да је сада тренутак да у наредном периоду направимо стратегију развоја туризма и да на том плану привучемо што више туриста- рекао је Караћ.

Влада Српске, посљедњих десет година, у општину Рибник уложила је преко 25 милиона КМ.

У циљу економског раста у наредном периоду планирано је формирање радне групе.

- Да видимо шта су то то заправо наше могућности, а њих је много овдје у општини, на који начин се усмјерити у области туризма и од тога направити сигурна мјеста за запошљавање и не само популаризовати ову општину која је прелијепа и има прелијепе ресурсе, него видјети на који начин ставити то у функцију додатног запошљавања- истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

У наредном периоду, у плану је формирање регионалне Туристичке организације општина Рибник, Источни Дрвар, Босански Петровац и Мркоњић Град, како би љепоте овог дијела Српске биле боље позициониране на туристичкој карти.