latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:20 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Без плата и даље 7.200 службеника

У Федерацији БиХ плате није добило 7.200 службеника због тога што није усвојен федерални буџет, изјавио је предсједник Синдиката државне управе ФБиХ Самир Куртовић.

Куртовић је за Н1 рекао да је Синдикат обавијештен да ће питање буџета у Дому народа Парламента ФБиХ бити разматрано у сриједу, 20. фебруара.

- Очекујемо да плате буду у петак, 22. фебруара, или у понедјељак, 25. фебруара. Прије свега ишле би борачке накнаде, цивилне инвалиднине, а тек онда плате - навео је Куртовић.

Према његовим ријечима, у Синдикату су свјесни чињенице да након што закон усвоји Дом народа морају да га потпишу и предсједник, те потпредсједници ФБиХ.

- Имамо велики број позива чланства у вези са кашњењем плате. Очекујемо да ће и банке имати разумијевање за кредите које имају запослени - рекао је Куртовић.

Он је додао да су међу 7.200 људи који данас нису примили плату запослени у Федералној управи полиције, Пореској управи ФБиХ, Судској полицији.

Новоизабрани делегати у Дому народа Парламента ФБиХ требало би да се у сриједу, 20. фебруара, изјасне о Приједлогу буџета ФБиХ за 2019. годину.

Конститутивна сједница званично је најављена данас, након што је Централна изборна комисија БиХ потврдила резултате посредних избора и додијелила до сада укупно 53 од 58 потребних мандата за Дом народа Парламента ФБиХ.