latinica  ћирилица
15/02/2019 |  20:33 | Аутор: СРНА

Абе - Курц: Проширење сарадње на пољу туризма

Премијер Јапана Шинзо Абе и аустријски канцелар Себастијан Курц сагласили су се да двије земље прошире сарадњу на пољу туризма, јавили су јапански медији.
Токио (Фото: Thinkstock) -
Токио (Фото: Thinkstock)

Они су се у Токију сагласили и да унаприједе трговину између Аустрије и Јапана, с обзиром на то да је 1. фебруара на снагу ступио споразум о економском партнерству Јапана и ЕУ, чиме је створено подручје слободне трговине које покрива отприлике једну трећину глобалне економије.

Курц је током разговора поздравио почетак директних летова између Беча и Токија овог викенда.

Абе је новинарима након састанка рекао да су Јапан и Аустрија успјели да дају примјер свијету, као "заставници слободне трговине", усљед растућег протекционизма у свијету, јавила је јапанске новинска агенција Кјодо.

Курц је на конференцији за новинаре рекао да је Јапан партнер који подржава слободну трговину.

Абе је изразио наду да ће ојачати међусобно повјерење са Курцом, с обзиром на то да се ове године обиљежава 150 година билатералних односа Јапана и Аустрије.

Курц планира да посјети Меморијални парк мира у Хирошими, како би одао почаст жртвама напада атомском бомбом у овог граду током Другог свјетског рата.

Аустријски канцелар први пут је у званичној посјети Јапану децембра 2017. године када је преузео дужност. Курц је као студент једном боравио у Јапану.