latinica  ћирилица
16/02/2019 |  12:08 ⇒ 14:10 | Аутор: Агенције

Вучић разговарао са Лавровом у Минхену

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Минхену, на маргинама безбједносне конференције у том њемачком граду, с министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и предсједник Србије Александар Вучић констатовали су на састанку у Минхену да постоји блискост Русије и Србије у приступу рјешавања косовског проблема и нагласили важну улогу Савјета безбједности УН у том процесу, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

-Наглашена је потреба укидања провокаторских одлука Приштине о увођењу таксе на производе из Србије и БиХ и формирању `косовских оружаних снага`, упркос Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 - наводи се у саопштењу.

Лавров и Вучић разговарали су на маргинама 55. Минхенске безбједносне конференције и о билатералној сарадњи и рјешавању косовске кризе, пренио је "Спутњик".

-Размијењена су мишљења о актуелним питањима билатералне сарадње и из свијета. Наглашено је обострано расположење да се продуби стратешко партнерство и реализују договори који су склопљени током званичне посјете предсједника Русије Владимира Путина Београду 17. јануара - наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

Вучић је тим састанком наставио низ билатералних сусрета које је започео јуче, првог дана учешћа на 55. Минхенској безбједносној конференцији која окупља највише политичке и економске лидере из цијелог свијета.

Првог дана Вучић се састао са шефом немачке дипломатије Хајком Масом, потпредсједником Владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом, државним министром за Европу и Америку и политичким директором у британском Форин офису Аланом Данканом и Ричардом Муром.

Састао се такође с предсједником Молдавије Игором Додоном, а на кратко је, у одвојеним сусретима, разговарао и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Уочи одласка у Минхен Вучић је најавио бројне сусрете и рекао је да ће се на том скупу “борити за Србију“.

Минхенска безбједносна конференција отворена је јуче и до недјеље ће окупити бројне високе свјетске званичнике &мдасх; 35 шефова држава или влада и 50 министара спољних послова.