latinica  ћирилица
16/02/2019 |  14:38 | Аутор: СРНА

Подршка Хрватима у БиХ да остваре права о конститутивности

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да ће и даље одлучно подржавати Хрвате у БиХ у њиховом настојању да остваре сва своја права која им припадају као конститутивном народу.

-Важним сматрам и рјешавање проблема са Словенијом, али и сарадњу са Србијом, при чему је посебно важно расвијетлити и судбину несталих - рекла је Китаровићева на конференцији за новинаре, сазваној поводом четири године од како је положила заклетву као предсједник Хрватске.

На питање да ли и даље сматра да је "За дом спремни" стари хрватски поздрав, Китаровићева каже да је починила грешку када је рекла да је то историјски поздрав, јер јој је то више пута сугерисао неко од њених савјетника.

-Да, ја сам починила грешку када сам рекла да је `За дом-спремни` стари историјски поздрав. То није историјски хрватски поздрав - рекла је Китаровићева и додала да је тај поздрав неприхватљив.

Китаровићева је рекла да није погријешила што је позвала предсједника Србије Александра Вучића у посјету Хрватској, те додала да је историјско утврђивање истине први корак напријед.

-Један злочин се не треба оправдавати другим. Не упоређујем злочине. Злочин је злочин и треба га посматрати индивидуално - рекла је Китаровићева и додала да сваки злочин треба осудити.

Она је подсјетила да је посјетила стратиште Јасеновац и да је спремна посјетити било које стратиште и поклонити се жртвама с циљем постизања заједништва.

Китаровићева је рекла да књига "Дневник Ане Франк" треба да остане на списку лектира у Хрватској, јер "ствара разумијевање прошлости које ће Хрватској помоћи да створи људе који ће бити лидери земље и пазити да се такви злочини не понове".

Она је истакла да се Хрватска брани далеко од Хрватске, односно да се "дом не брани на кућном прагу, јер када опасност дође до дома тада је већ прекасно".

-Добро је бити члан НАТО савеза, али за своју смо сигурност одговорни ми сами. Ову смо државу скупо платили. Развој оружаних снага уско је повезан и са привредом, а јаке оружане снаге средство су изградње јаког међународног положаја Хрватске - додала је Китаровићева.