latinica  ћирилица
16/02/2019 |  19:14 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Укидање субвенција за обновљиве изворе електричне енергије?

Са јанурским рачунима за струју стигле су дупло веће накнаде за обновљиве изворе електричне енергије. Уз то и информација да Српска планира да промијени досадашњи систем подстицања производње зелене енергије и да накнада, коју плаћају потрошачи, више неће поскупљивати. Европска унија захтијева што више зелених гига-вата, а Српска, чини се, још тражи модел подстицаја који би био и одржив.

Модел, према коме се производња електричне енергије из обновљивих извора подстиче из новчаника грађана, могао би да буде промијењен. Инцијатива ресорног министарства је да се законодавни оквир промијени, количина субвенционисане енергије смањи, а да се наканда коју плаћају грађани више не повећава. У ЕРС-у објашњавају да се предложене измјене неће односити на већ закључене уговоре.

Основна промјена је да се вјетроелектране изузимају из система подстицаја. Српска није у потпуности испунила Акциони план подстицаја до 2020. године. До сада је реализовано око 60 одсто, с тим што је испуњен готово у потпуности за соларне, чак 95 одсто, хидро електране 80 одсто, док у осмогодишњем периоду ниједна вјетролелектрана није изграђена, нити је била у систему премија.

- У складу са Законом, Регулаторна комисија је надлежна за спровођење закона и система подстицаја те је, у том смислу, дужна да годишње преиспитује ниво гарантованих откупних цијена и премија. Процедура преиспитивања нивоа гарантованих откупних цијена и премија је тренутно у току - наводе из Регулаторне комисије за енергетику.

Потенцијални инвеститори мораће да се прилагоде новим правилима. У Удружењу произвођача електричне енергије истичу да нису против промјене садашњег модела подстицања. Надају се измјенама при додјели концесија и испитивања оправданости инвестиције.

- Промјене су могуће прије 2020. године, а инвеститори треба да знају на чему су, јер одуговалчење није добро - наводи Драган Јеринић из овог удружења.

Док потенцијалне инвеститоре занима колико ће бити умањење субвенционисаних киловата, крајњи потрошачи брину да ли је ово посљедње поскупљење накнаде за обновљиве изворе. Важећим Акционим планом за коришћење обновљивих извора енергије предвиђено је да се у овој години произвођачима зелене енергије исплати око 50 милиона КМ подстицаја.