latinica  ћирилица
18/02/2019 |  08:38 | Аутор: СРНА

Хиљаде миграната одустају од покушаја уласка у Aмерику

Хиљаде миграната који су на границу Мексика и САД дошли у великим организованим караванима почели су да одустају од уласка на територију Америке, суочени са строгим контролама на граничном прелазу, пише "Њујорк тајмс".
Америчка војска на граници са Мексиком - Фото: Getty Images
Америчка војска на граници са МексикомФото: Getty Images

Око 6.000 миграната стигло је до границе са САД у потрази за бољим условима живота, одбијајући понуду статуса избјеглица у Мексику.

Током кретања каравана кроз Мексико, пријављени су бројни случајеви трговине дјецом, кријумчарења дроге и друга кривична дјела.

"Спутњик" је раније пренио да је неколико раније осуђених и депортованих криминалаца покушало поново да уђе у САД, али су их ухапсиле службе за спровођење закона.

Новине "Тајмс" пишу да мигранти покушавају на лакши начин да дођу до бољих животних услова, али да се сусрећу са ограниченим бројем оних који могу да предају захтјев за добијање статуса избјеглице, као и са пооштреним условима за то.

Према новом правилу, они који предају захтјев за добијање азила у САД у Мексику чекају да се заврши читав законски процес, који у неким случајевима може да потраје годинама.

Око 1.000 миграната је од новембра 2018. године, када је први караван из Латинске Америке кренуо ка САД, промијенило је мишљење и сагласило се да остане у Мексику, прихватајући радне дозволе, док је око 1.000 њих прихватило да их мексички званичници врате у земље из којих су кренули.

Хиљаде миграната покушало је да уђе у САД, а агенти Граничне службе САД су 11. фебруара ухапсили 1.800 родитеља са дјецом, који су границу прешли илегално.

Амерички предсједник Доналд Трамп је у петак, 15. фебруара, прогласио ванредно стање, како би омогућио издвајање средстава за изгрању зида на јужној граници САД са Мексиком.