latinica  ћирилица
18/02/2019 |  10:21 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Давидовић: Влада реализује бројне пројекте за младе

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је данас да Влада Српске реализује бројне пројекте ради унапређења положаја младих, стварања бољег пословног амбијента и услова за њихов останак на овим просторима.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

Давидовићева је навела да ресорно министарство већ 11 година реализује програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, што је директна помоћ овој популацији при рјешавању стамбеног питања, као једног од предуслова за заснивање породице. 

- За ове намјене до сада је издвојено 9,79 милиона КМ за 3.398 корисника. Ријешено стамбено питање и посао су значајна основа за формирање породице" - рекла је Давидовићева за Независне новине.

Давидовићева је као примјер навела и једнократну помоћ преко Фонда за треће и четврто дијете - за рођење трећег дјетета 600 КМ, а четвртог 450 КМ, те набавку уџбеника за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце.

Она је навела да остала министарства и друге институције Српске реализују пројекте у вези са самозапошљавањем у привреди и пољопривреди, покретањем властитог бизниса и запошљавањем приправника. 

- Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање реализују програм подстицања предузетништва код младих до 35 година `Стартап Српска`, чија је вриједност два милиона КМ - напоменула је Давидовићева.

Она је оцијенила да је укупни амбијент много повољнији и да ће мјере које ће Влада тек предузети показати да су Српској млади и демографска политика на првом мјесту.