latinica  ћирилица
18/02/2019 |  10:24 ⇒ 13:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Абе о Трампу и Нобеловој награди

Јапански премијер Шинзо Абе и његов главни портпарол одбили су данас да кажу да ли је Абе именовао предсједника САД Доналда Трампа за Нобелову награду за мир.

На питање у парламенту о тачности медијских информација о томе, Абе је рекао: - У свјетлу политике Нобеловог комитета да 50 година не објављује имена номинованих и кандидата, одбијам да коментаришем такве тврдње.

Ни премијер, ни његов портпарол, међутим, нису оспорили Трампову изјаву дату новинарима у петак да га је Абе номиновао за Нобелову награду за мир. Трамп је тада, на конференцији за штампу у Бијелој кући, рекао да му је јапански премијер предао "најљепшу копију" номинације, написану на пет страница, подсјећа Ројтерс.

Абе је, међутим, данас похвалио Трампа, за, како је навео, одлучне кораке намијењене рјешавању нуклеарних и ракетних проблема са Сјеверном Корејом, док је прошле године одржао историјске преговоре на самиту САД-Северна Кореја.

- Високо цијеним лидерство предсједника Трампа - рекао је Абе.

Јапански лист Асахи шимбун јуче је објавио да је Абе прошле јесени номиновао Трампа за Нобелову награду за мир, након што је америчка влада од њега то затражила.

Међутим, тај лист је, позивајући се на неименовани извор јапанске владе, пренио да се америчка влада распитивала за мишљење јапанског премијера о могућности да он номинује Трампа за Нобелову награду, након јунског самита САД-Сјеверна Кореја.

На страници Нобелове фондације наводи се да номинацију за Нобелову награду може поднијети било која особа која испуњава критеријуме за номинацију, што укључује и садашње шефове држава.

Према правилима фондације, имена и друге информације о неуспјелим номинацијама не смију се открити 50 година.