latinica  ћирилица
18/02/2019 |  11:20 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Суђење за страдање Срба у Броду - завршне ријечи тужилаштва и одбране 18. марта

Суд БиХ заказао је за понедјељак, 18. март, изношење завршних ријечи тужилаштва и одбране у предмету који се води против Алминка Исламовића, за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Током данашњег рочишта испитан је свједок одбране Илија Михаљ, који је потврдио да је познавао бившег директора Техносервиса у тадашњем Босанском Броду Ратка Ковачевића, којем је посудио новац за "откуп главе". 

- Дошао је сам код мене завијене главе и тражио 10.000, 11.000 њемачких марака за откуп - рекао је Михаљ браниоцу оптуженог, адвокату Сенки Ножици.

Михаљ је рекао тужиоцу Мирославу Јањићу да је Ковачевићу била замотана глава јер га је неко, док је био везан на мосту, ударио пиштољем, након чега је одведен доктору који га је превио.

Свједок је навео да је од Ковачевића само сазнао да некоме треба дати новац да га пусте и да ништа више није објашњавао. 

- Требало му је 20.000 њемачких марака, а од мене је тражио 10.000, 11.000. Нисам га питао за детаље. Новац сам му дао у кафићу "Рубикон" у Славонском Броду - рекао је Михаљ.

Данашњим свједочењем завршен је доказни поступак у овом предмету, након чега су тужилац и одбрана оптуженог најавили да ће Суду доставити завршне ријечи у писаној форми, које ће на рочишту 18. марта кратко образложити.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били заточени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону Полета.

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Изношење завршних ријечи заказано је за 9.00 часова.