latinica  ћирилица
18/02/2019 |  13:03 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Неуставан Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ

Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ који прописује да ниједна друга застава не смије бити истакнута уз заставу БиХ и који прописује новчане санкције, неважећи је, није уставан и никада није потврђен у Предсједништву БиХ нити је та одлука објављена у "Службеном гласнику БиХ", потврђено је Срни у Генералном секретаријату Предсједништва БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

У одговору који је Срни достављен из Генералног секретаријата Предсједништва БиХ, истакнуто је да никада није завршена процедура усвајања ових законских измјена која је прописана чланом један став шест Устава БиХ и регулише питање симбола.

"БиХ ће имати оне симболе које својом одлуком одреди Парламентарна скупштина и потврди Предсједништво БиХ", наведено је у Уставу.

Међутим, Предсједништво БиХ никада није завршило свој дио посла.

- На сједницама Предсједништва БиХ никада није одлучивано о давању одобрења на закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ /"Службени гласник БиХ" 23/04/. Сходно томе, никаква одлука о томе није објављена у `Службеном гласнику БиХ` - пише у одговору на упит Срне који је потписао генерални секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић.

Запетљано клупко о истицању симбола БиХ почело се одмотавати када је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик доласком на ову функцију захтијевао да се истакне застава Републике Српске у згради Предсједништва, што је изазвало салву реаговања остала два члана Предсједништва БиХ и хорску осуду, првенствено, бошњачких политичара и академске заједнице.

Тада се у тим реаговањима могло чути да је измјенама и допунама Закона о застави БиХ забрањено истицање било које друге заставе уз заставу БиХ и да су, уколико се то догоди, запријећене новчане казне.

Међутим, нико није рекао да закон на који се позивају, у ствари, није ни усвојен јер процедуре нису завршене док Предсједништво БиХ не донесе одлуку и објави је у "Службеном гласнику БиХ".

Први Закон о застави БиХ који је усвојила Парламентарне скупштине објављен је у "Службеном гласнику БиХ" број: 19/01 и садржај тога закона прошао је цјелокупну уставну процедуру јер је потврђен Одлуком Предсједништва БиХ која је такође објављена у "Службеном гласнику БиХ" број: 28/01 од 13. новембра 2001. године.

Измјене и допуне овог закона о застави БиХ, на које се позивају противници уношења заставе Републике Српске у заједничке институције, усвојила је Парламентарна скупштина БиХ и објављен је у "Службеном гласнику" број: 23/04, међутим, никада није потврђен од Предсједништва БиХ, што је Срни потврдио и одговор генералног секретара Предсједништва БиХ.

Из хронологије догађаја јасно је да измјене и допуне Закона о застави БиХ из 2004. године нису на снази, јер није спроведена уставна процедура која је прописана у члану један став шест Устава БиХ.

Управо измјенама и допунама овог, никад усвојеног, закона прописано је да се не смију истицати друге заставе уз заставу БиХ, осим у случају Оружаних снага БиХ, али и да ће застава БиХ бити истакнута на зградама Суда и Тужилаштва БиХ, као и Централне изборне комисије.

Имајући у виду да нису завршене процедуре усвајања измјена и допуна овог закона, може се закључити да се на правосудним институцијама већ годинама неуставно и незаконито истиче застава БиХ јер Предсједништву БиХ тек треба да се изјасни о овим законским измјенама и одлучи да ли ће их потврдити.