latinica  ћирилица
18/02/2019 |  14:27 | Аутор: СРНА

Којић: Застој у процесу тражења несталих Срба

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је данас да је у БиХ општи застој у процесу тражења несталих лица српске националности, за шта су одговорни Институт за нестала лица БиХ, Међународна комисија за нестала лица и Тужилаштво БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Они апсолутно ништа не раде на тражењу несталих Срба, већ се искључиво фокусирају на тражење несталих Бошњака - рекао је Којић новинарима у Бањалуци.

Након сједнице Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске поводом 23 године од оснивања Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила у Бањалуци, Којић је изразио очекивање да ће се формирањем нове власти на нивоу БиХ покренути питање реформе Института за нестала лица БиХ.

Којић је оцијенио да је сама чињеница да је 2018. године идентификовано свега девет лица српске националности, од чега пет у Хрватској, најбољи показатељ да не постоји жеља и воља да се траже Срби. 

- Реформа Института за нестала лица БиХ је кључно питање и, уколико те реформе не буде, ми ћемо заједно са породицама погинулих и несталих из Републике Српске покренути иницијативу за укидање Института за нестала лица БиХ и враћање процеса тражења несталих лица у надлежност ентитета - закључио је Којић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је новинарима да се, према подацима Института, у БиХ тренутно потражује око 7.200 несталих лица, од чега 1.200 лица српске националности. 

- Кључни проблем у тражењу несталих лица је недостатак релевантних и вјеродостојних информација, недостатак материјално-техничких средстава, те недосљедност примјене Закона о несталим лицима БиХ у погледу прикупљања и размјене информација са Институтом и Тужилаштвом БиХ у вези са ексхумацијама и идентификацијама - истакао је Перишић.

Перишић је навео да се процес тражења несталих лица у БиХ налази у преломној фази и да неће моћи бити окончан ако се у њега не укључе све институције и сви нивои власти у БиХ. 

- За БиХ охрабрујуће је што њен европски пут садржи Поглавље 23 које се односи на нестала лица - истакао је Перишић.

Он је рекао да су постојали застоји у овом процесу код Тужилаштва БиХ у издавању наредби код појединих случајева за ексхумацијама и идентификацијама, али да вјерује да ће именовањем главног тужиоца БиХ Гордане Тадић тај проблем бити превазиђен.

Предсједник Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да се процес тражења несталих Срба у БиХ, који је у застоју неколико година, мора покренути са мртве тачке. 

- Мора се убрзати процес ексхумација и идентификација несталих Срба, те покренути питање одговорности против извршилаца злочина почињених над Србима у БиХ - закључио је Грабовац.

Он је додао да ће породице погинулих бораца и несталих цивила из Републике Српске затражити пријем код чланова Предсједништва БиХ како би им пружили помоћ у овом процесу.