latinica  ћирилица
18/02/2019 |  19:03 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Прехрамбена индустрија "Сава" потписала уговоре са више од 100 коопераната

Прехрамбена индустрија "Сава" из Бијељине потписала је уговоре са више од 100 коопераната с подручја Семберије. Да би их стимулисала, фабрика је повећала откупне цијене воћа и поврћа.

У овој години, Сава планира да преради осам хиљада тона воћа и поврћа, за 25 одсто више него прошле године, а ослонац су домаћи пољопривредници.

Сарадња са фабриком Сава је традиција у многим семберским породицама. И ове године многи су се одазвали на сарадњу. Младен Митровић, један од највећих произвођача у Црњелову, кооперант је ове фабрике дуже од 30 година. Укупну производњу поврћа са пет хектара предаће у Саву јер је пласман сигуран , а услови бољи него ранијих година.

- Ја одговорно кажем да је до сада било све коректно, чак и побољшане многе ствари у односу на пријем. Тако да и ове године радићу паприку рогу на три хектара, парадајз на два, бијела паприка хектар и купус исто. То је план производње - навео је Митровић.

Производња за индустрију је сигурност за повртаре. У сезони на пијаци је велика понуда и тешко је продати , поврће често дају у бесцијење да не би враћали кући. Сава је подигла откупне цијене од пет до 20 одсто, у зависности од врсте робе, што је охрабрило произвођаче.

- Праве нам уступке и новина је да код фабрике  можемо у 24 ласа у било које вријеме да предајемо робу, што нам много олакшава - изјавио је Петар Баничић из мјесене заједнице Доње Црњелово.

Позив на сарадњу отворен је и за друге провртаре , кажу у Сави. Производњу базирају на домаћој сировини и све понуђене количине ће откупити.

- Пласман наших пољопривредних производа је обезбјеђен. Имамо чврсте уговоре са купцима. Прво финализујемо разговоре са домаћим пољопривредницима. Када утврдимо са домаћим количине, тек онда ћемо са других тржишта тражити дио сировине који нам буде недостајао, превасходно у Србији - појаснио је директор Прехрамбене индустрије "Сава" из Бијељине Стево Филиповић.

Производњу поврћа подржаће ресорно министарство подстицајима који су прошле године знатно повећани.

- И ове године се планира, као и претходне, што је било у Нацрту, да је то до 15 пфенинга по килограму - додала је виши стручни сарадник у Ресору за прижање стручних услуга , Министарство пољопривреде Републике Српске Радинка Мићић.

Уз веће откупне цијене и премију овогодишња производња би требало да буде знатно рентабилнија и за повртаре и фабрику која робу пласира у ЕУ, САД, Канаду, а потписала је уговор у вриједности од 11 милиона марака за дистрибуцију и у БиХ.