latinica  ћирилица
18/02/2019 |  22:28 | Аутор: Б92

Ђоковић: Пут до врха је био лекција, размишљао сам да напустим тенис

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић одржао је веома емотиван говор на пријему награде Лауреус за најбољег спортисту света у 2018.
Новак Ђоковић - Фото: Getty Images
Новак ЂоковићФото: Getty Images

Свјетски број један се захвалио својој породици тиму и члановима тима, али и свима коју су омогућили да по четврти пут освоји ово престижно признање.

- Желим да се захвалим Лауреусу што ради тако невјероватно важну ствар за спорт. Нисам знао шта да очекујем ове вечери. Држао сам се оне филозофске, "не очекуј ништа јер ћеш тако добити све". Вечерас је око мене толико великих спортиста, многи од вас, који сте у публици сте ми загријали срце својим причама. Ваша искуства су доказала мени и свим другима да борбени дух и упорност су увијек присутни и да те вриједности увијек морамо његовати. Такође и да спорт носи универзалну поруку свима. Нелсон Мандела, оснивач Лауреуса је био у праву када је рекао да спорт има моћ да мјења свијет око нас - рекао је Новак.

Потом се осврнуо на све оно што му се дешавало од 2016. наовамо. Посебно се захвалио својој супрузи Јелени.

- Желио бих да се осврнем мало на мој пут. Захваљујем се својој супруги што је дошла, што ме представља у другачијем свијетлу. Ово је једна од ријетких прилика гдје дијелимо наша лична путовања и што показујемо ко смо уствари иза кулиса. Јелена, мислим да би ти ово урадила много боље него ја, твоја подршка ми је била јако значајна у моментима када сам сумњао у све, кад сам пролазио кроз дилеме желим ли да играм тенис - додао је Ђоковић.

Он је још једном потврдио да је озбиљно размишљао да прекине да игра тенис.

- Да, мислио сам да напустим тенис, о свему, нисам био у добром моменту тада. Мислио сам када сам имао операцију да сам себе изневјерио, требало ми је неколико мјесеци да нађем сврху. Ова награда отуда рефлектује мој пут од не само 12 мјесеци, већ од три године, тачније од Ролан Гароса 2016. када сам постигао највећи успјех да у исто вријеме будем власник сва четири Гренд слема. Осјетио сам огромно олакшање. Нисам био испуњен тада, покушао сам да схватим зашто, мислим да је то било зато што нисам прихватио цијели процес, онолико колико би требало, колико је остварење тог циља захтјевало. Схватио сам да то путовање не би било ништа без тог путовања. Тад сам схватио и концепт и смисао живота. Ту лежи снага, научио сам много животних лекција у посљедње три године, нарочито о себи - признао је шампион Вимблдона, УС Опена и Аустралијан Опена.

Пут повратка није био лак али је довео Новака до врха још једном у каријери.

- Морао сам много тога да урадим унутар себе, нарочито у посљедњих 15 мјесеци у повратку послије повреде, кад сам био врло нервозан и нестрпљив да се вратим. Био сам на ивици да одложим рекет са стране, сам повратак на то путовање сада изгледа као бајка. То само говори да кад се суочавате са проблемом и са изазовом, треба погледати у себе. Ту су одговори. Чуо сам то и раније, али нисам разумио, тек кад сам све ово прошао, разумио сам шта то значи. Сад знам гдје увијек могу пронаћи снагу, вјеру, мотивацију. Хвала вам за ово дивно вече, хвала Лауреусу - завршио је Ђоковић говор.