latinica  ћирилица
19/02/2019 |  11:33 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Пољопривредницима у овој години на располагању 1,7 милиона КМ

У оквиру Пројекта ЕУ4 бизнис заинтересованим пољопривредницима у овој години на располагању је 1,7 милиона КМ бесповратних средстава претприступних фондова. За кориштење овог новца потребно је испунити строга правила.

Породица Панић из Горњих Подградаца заинтересована је за кредитна средства којима би проширили капацитете за прераду воћа.

- Поздрављам овај пројекат и врло је интересантан. Прво у шта бих уложио јесте прерада воћа за добијање цијеђеног сока - каже Симо Панић из Горњих Подградаца.

Бесповратна кредитна средства од користи би били и свињогојцима.

- То данас јесу реалитивно мала средства али се отвара ново поглавље које ће се дешавати 2020. и наредних година - рекао је Мишо Маљчић, предсједник Удружења товљача свиња Републике Српске.

Директни корисници финансијске подршке могу бити компаније, фармери, предузетници и брзорастуће фирме који испуњавају врло сложене услове према финансијским стандардима Европске уније.

- Пољопривредни произвођачи су видјели да су то тешки услови, међутим ништа није неоствариво уз подршку и самог минстарства и локалних заједница - истакао је Драган Малиновић, руководилац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Градишка.

Богдан Вицановић, директор Развојне агенције Градишка рекао је да ова агенција је ту да помогне приликом информисања у вези са поменутим пројектом али и приликом израде бизнис планова и саме пројектне апликације.

Пројекат ЕУ4 бизнис који траје до марта 2022. године, укупне вриједности 16,1 милиона евра заједнички суфинансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка.