latinica  ћирилица
19/02/2019 |  13:04 | Аутор: СРНА

Ратари треба да спријече штету од глодара

У почетним фазама развоја стрних жита глодари могу нанијети велику штету на њивама због чега ратари треба да обилазе парцеле и спријече евентуална оштећења, наводи се у седмичном агрометеоролошком билтену Хидрометеоролошког завода Републике Српске.
Стање усјева - Фото: РТРС
Стање усјеваФото: РТРС

Стручњаци оцјењују да раст дневне температуре ваздуха неће утицати на мировање презимљујућих пољопривредних култура и да је позитивна температура земљишта у зони корјеновог система озимих усјева погодовала развоју њихових подземних органа.

Снијег се у свим производним подручјима отопио и остало га је само у вишим планинским предјелима, а са његовим отапањем дошло је до повећања зимске резерве влаге која ће бити од великог значаја почетком вегетационог периода.

Раноцвјетајуће воћне врсте, као што су бресква и кајсија, још су у фази мировања, али раст температуре ваздуха који се наставља наредних седам дана могао би довести до бубрења лисних пупољака.

Агрометеоролози упозоравају да у тим осјетљивим фазама развоја и у условима падавина може доћи до инфекције која проузрокује коврџавост листа брескве.