latinica  ћирилица
19/02/2019 |  14:06 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Петричевић: Обезбиједити боље пословно окружење

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је задатак Министарства и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа да обезбиједе транспарентно и боље пословно окружење, те учествују у доношењу закона и прописа како би ове фирме имале подршку.

- Мала и средња предузећа чине више од 80 одсто наше привреде. Њихов развој омогућава запошљавање већег броја људи. Осим финансијске подршке, врло су важне бесплатне обуке, умрежавање и реализација пројеката да би предузећа биљежила привредни раст - рекао је Петричевић новинарима након посјете сједишту Агенције у Бањалуци.

Он је изразио увјерење да ће се путем измјена закона и допуне надлежности додатно ојачати улога Агенције у развоју Српске.

Петричевић је навео да ће се почетком другог квартала ове године на дневном реду Народне скупштине Републике Српске наћи закон о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа, којим се, између осталог, предлаже промјена назива Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа у развојна агенција Републике Српске.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је да ће Агенција бити трансформисана у развојну агенцију Српске и да таква пракса постоји и у земљама у окружењу, чиме ће добити дио нових надлежности као што је промоција страних улагања.

Према његовим ријечима, Агенција ће наставити да буде сервис привреде Републике Српске.

Када је ријеч о статистици у вези са малим и средњим предузећима у Српској, Ђукић је рекао да се, према подацима из 2017. године, може рећи да привреда Српске биљежи раст и да стање није тако црно каквим га неко жели представити.

Он је навео да се у Српској више предузећа отвара него што их се затвара, те навео да је најчешће ријеч о фирмама из области дрвопрераде, металопрераде, текстилне индустрије.