latinica  ћирилица
19/02/2019 |  14:41 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Потписан Уговор о концесији за изградњу и коришћење ХЕ Фоча и Паунци

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић и в.д. генералног директора Електропривреде Републике Српске Лука Петровић потписали су данас у Бањалуци Уговор о додјели концесије за изградњу и коришћење хидроелектрана Фоча и Паунци на ријеци Дрини, општина Фоча.
Потписивање уговора-Фоча-Паунци - Фото: РТРС
Потписивање уговора-Фоча-ПаунциФото: РТРС

Након потписивања уговора истакнуто је да је Република Србија дала значај овом енергетском пројекту и исказала интерес да учествује у изградњи ових хидроелектрана, што је потврђено и на последњој заједничкој сједници Мјешовитог енергетског комитета Србије и Републике Српске, наведено је у саопштењу Министарстарства енергетике и рударства.

Министар Ђокић је нагласио да је обавеза Електропривреде Републике Српскеда формира концесионо предузеће које ће ступити у уговорни однос са Електропривредом Србије, са циљем изградње ових енергетских објеката и додао да ће начин реализације пројекта и даљи кораци бити усаглашени на наредној сједници Влада Републике Српске и Србије.

Процијењена инсталисана снага хидроелектране Фоча је 44,15 мегавата, а хидроелектране Паунци 43,21 мегават. Укупна процијењена вриједност ових инвестиција износи око 245 милиона евра. Концесија је додијељена на период од 50 година, а хидроелектране ће бити изграђене најкасније у периоду од шест година од дана потписивања уговора.