latinica  ћирилица
19/02/2019 |  16:24 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Газдинство брачног пара Штековић примјер успјешног бизниса под Грмечом

Прича о пољопривредном газдинству младог брачног пара из подгрмечког села руши дубоко укоријењене предрасуде о животу на селу. Изабрали су да буду срећни - своји на своме.

Николина и Дражен Штековић живе у селу Кршље код Новог Града. Баве се пољопривредом и то им је једина дјелатност. Имају 15 крава, од тога 10 музних.

-Ми од тих 10 крава мјесечно испоручимо 6.000 литара млијека. То је одлична плата на селу. Од ње живимо, а све имамо - све произведемо. Једино што купимо су средства за хигијену - прича Николина.

Штековићи су регистровали комерцијално пољопривредно газдинство, као и 4.076 њихових колега у Републици Српској. За разлику од многих, од 2013. њихово газдинство је у ПДВ систему.

-Имали смо мало страха како ће то функционисати. Ломили смо се да ли да уђемо у систем ПДВ-а или не. Али, преломили смо - кад могу многи можемо и ми. Рекли смо, ући ћемо па ћемо видјети, ако се не снађемо можемо из тога изаћи - каже Николина.

Њен супруг Дражен препоручио је свима који се баве овим послом да уђу у систем ПДВ-а јер, како каже, ко није у њему само је на губитку.

-За наше продато млијеко нама мљекара исплати сав ПДВ, а ми тај враћени новац морамо оправдати кроз фактуру купљене робе у току мјесеца која је у сврху пољопривреде - нагласио је он.

Према ријечима ових вриједних домаћина, систем ПДВ-а омогућава им већу зараду. О животу на селу и послу којим се баве имају само ријечи хвале.

-Нека остане овако како јесте, ми ћемо бити задовољни - уз осмијех каже Николина.