latinica  ћирилица
19/02/2019 |  16:32 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Ученица из Дубице, Лана Татић, једина дјевојка аутомеханичар

Осамнаестогодишња Дубичанка, Лана Татић, једина је дјевојка аутомеханичар у овим крајевима. У историји дубичког Средњошколског центра, она је једина дјевојка која се школује за аутомеханичарски занат.

Млада Дубичанка Лана Татић није типична дјевојка. Она не лакира нокте, већ су јој руке умазане уљем из аутомобилских мотора. Од дјетињства су је занимали аутомобили, а све о њима научила је од оца, аутомеханичара и возача. Због тога никога није чудило када је уписала аутомеханичарски занат. За себе каже да је син у породици са три кћерке.

-Док сам била мања, увијек сам се играла са камиончићима и аутићима, а онда тати полако помагала када се њему нешто поквари на камиону, на ауту... Када сам стасала за упис у средњу школу, изабрала сам ово - прича Лана.

Она дане проводи у аутомеханичарској радионици, на часовима практичне наставе. Руши све предрасуде, јер код нас је жена аутомеханичар још ријеткост.

-Кад идем негдје и видим ауто заустављен крај цесте, ја станем да видим треба ли нешто помоћи. Али сви коментаришу: Ма шта ћеш ми ти помоћи! Онда ја кажем да сам аутомеханичар, а они се чуде - додаје млада аутомеханичатка.

Лана је једина дјевојка аутомеханичар у историји дубичког Средњошколског центра. Горан Тубић, координатор практичне наставе у Мјешовитој средњој школи "Никола Тесла" каже да су на њу поносни, јер на овој територији неимају женског ученика, дјевојчицу која похађа аутомеханичара машинску струку.

-Мислим да је она такође примјер гдје се може разбити предрасуда да је позив аутомеханичара резервисан само за мушкарце - каже Тубић.

Иако још нема возачку дозволу, Лана зна да вози аутомобил, камион и управља багером. Планира да постане професионални возач камиона и једва чека полагање возачког испита.