latinica  ћирилица
19/02/2019 |  18:32 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Делимустафић, ни након двије године од хапшења, није добио оптужницу

У сарајевској "Правди" нема правде и не зна се када ће је и да ли ће је уопште бити!? Суштина је то судског процеса, који се пред кантоналним судом у Сарајеву "води" скоро годину и по, а да још законски ни почео није. Првооптужени - ратни министар полиције тзв. Републике БиХ Алија Делимустафић, са мањим прекидима, двије и по године је у притвору, а да оптужницу није ни саслушао. Кантонално тужилаштво, терети га заједно са још 46 оптужених "помагача" за вишегодишње незаконито књижење и препродају некретнина умрлих, протјераних и расељених Сарајлија, углавном Срба.

"Ухапшен Алија Делимустафић" - бомбастично је публиковало сарајевско Кантонално тужилаштво сада већ давне 2016. године! Био је "мозак" злочиначке организације удружених физичких и правних лица, судија, тужилаца, адвоката, судских вјештака, нотара, курира, директора и замјеника..., који су послијератних година по Сарајеву, отимали туђу имовину! Лажно је куповали, препродавали... И све то фалсификованим уговорима прекњижавали. Најмање 70 некретнина, вриједних бар 10 милиона марака.

Још непрочитана оптужница на 1.000 страница! И хиљаде доказа. Олакшање за преварене, њихове потомке и насљеднике! Али, 27 мјесеци је прошло а да судски процес ни почео није.

-Сваких 15 дана уредно се заказују расправе с обзиром да се ради о притворском предмету. Међутим закон је јасан, он захтијева присуство свих оптужених у исто вријеме, тако да је поступак фактички још на почетку - истиче адвокат у предмету "Правда" Сенад Билић.

Још у јануару 2018, када су оптужени данима изговарали како "нису криви", проблем, бар онај просторни, био је евидентан. И највећа судница била је премала да истовремено прими све оптужене, њихове адвокате, па судије, тужиоце, неизоставно полицијско обезбјеђење... 

Али, за разлику од главног претреса, који почиње читањем оптужнице, закон је дозволио да се изјашњење о кривици може вршити "у наставцима"! Тако је и било! А сва остала рочишта због одсуства једног или више оптужених усљед здравствених потешкоћа, одгођена су! Поједини оптужени нису добро чули, па је Суд налагао вјештачење. Куповао им слушне апарате! Други су бивали вирозни! Појединци озбиљно болесни! У Суду су тек спремни да све уоквире Законом.

-Главни претреси су одгађани јер нису биле испуњене законске претпоставке и то због здравственог стања појединих оптужених, који су уредно доставили медицинску документацију -стоји у одговору Кантоналног суда у Сарајеву.

И док судско вијеће архивира налазе оптужених, рочишта се одгађају. Пребројали смо најмање 15! И још двије статусне конференције јер нису добро "израчунате" столице. За то вријеме "мозак" коруптивних радњи – Алија Делимустафић – је на излазним притворским вратима. С обзиром на правну квалификацију, законски у притвору може провести максимално три године од потврђивања оптужнице.

Због "суђења у неразумном року" које ни почело није, Делимустафић је већ стигао до Уставног суда. Његова апелација на одговор чека. Али, тужилачко-судијска сарајевска елита и не помишља да, примјера ради, оптужницу измијени, и у одвојеним предметима оптуженима суди.

Али, ови у Сарајеву, годинама не почињу. А Тужилаштво је најавило 150 свједока. Одбране и много више. Свако заказано па отказано рочиште буџет итекако кошта! Кантонална тарифа понаособ, адвоката по службеној дужности – 450 марака, па радни сати судија, тужилаца, полицајаца – у коначном збиру једно рочиште - 20.000 марака.

Колико тек новаца и нерава кошта оштећене власнике некретнина – то ни Питагора израчунати не може!? Али правосуђе тјера по своме, док се почетак сарајевске "Правде" и не назире! А тек крај!?