latinica  ћирилица
20/02/2019 |  17:31 ⇒ 22:29 | Аутор: СРНА

Изетбеговић да се руководи званичном политиком БиХ о Косову

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је данас лидера СДА Бакира Изетбеговића да је Космет саставни дио Србије и да БиХ није признала /самопроглашено/ Косово, поручивши му да би требало да се руководи том званичном политиком БиХ.
Источно Сарајево - Милорад Додик - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Милорад ДодикФото: СРНА

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву за "Глас Америке" да су Србија и званични Београд проблем за дешавања на Косову и у БиХ, Додик је истакао да, уколико се неко бави политиком и жели да неко поштује територијални интегритет БиХ, онда политика БиХ треба да буде поштивање територијалног интегритета Србије.

- Умјесто да захвали Србији као земљи која држи до стабилности у региону и која се не мијеша у унутрашња питања БиХ, Изетбеговић се дрзнуо да прекраја границе Србије и да говори о томе шта ће Србија да учини - изјавио је Додик новинарима у Источном Сарајеву, додајући да је Изетбеговић још једном исказао мржњу према Србији и Србима у цјелини.

Додик је навео да нема назнака да ће Србија признати Косово, како то многи код Бошњака, а поготово Изетбеговић, прижељкују.

Према његовом мишљењу, Изетбеговићева изјава не доприноси никаквом разумијевању и помирењу, него вријеђа сваког Србина у Републици Српској и БиХ, те Србију као државу и Републику Српску.

- Третирати Србију као главног кривца, што Изетбеговић чијни дуже вријеме, није ни коректно, ни тачно, а ни историјски одрживо. Неодржива је и тврдња да су Срби агресори у БиХ јер то није тако - истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ наглашава да није политички коректно да се Србија на овакав начин изазива и лажно квалификује као агресор на својој територији и као нападач на БиХ, јер то није тачно.

- Њему /Изетбеговићу/ смета када неко каже да је у БиХ било 4.000 муџахедина који су ратовали на страни Бошњака, а агресијом се сматра што је било добровољаца из Србије који су помагали Србима у БиХ. То не може да истрпи објективност - сматра Додик.

Он је одлучно негирао да Србија моделира шта ће да ради Бањалука.

- Шта ће Република Српска да учини у будућности ствар је наших политика. Он има право да о томе промишља, али нема право да на ту тему вријеђа. Бањалука у политичком смислу није експонент Београда, него његов партнер - појаснио је Додик.

Он је поручио да нико не може да повуче никакву - ни гвоздену, ни визуелну, ни вербалну границу на Дрини, јер она не постоји.

Према његовом мишљењу, немогуће је да Срби у БиХ не доживљавају питања у Србија као своја, па и Косово.

- Косово као емотивно, национално, народно и историјско питање код Срба није само питање уређења државе, него и питање колијевке српске националне културе и националног бића. Ми Срби који живимо ван Србије сасвим релевантно имамо право да учествујемо у свакој оцјени о томе на који начин може и треба да буде рјешавано то питање у будућности -указао је Додик.

Он упозорава да Изетбеговић оваквим изјавама доводи у питање сваки аранжман који се покушава урадити да би функционисао систем, као што је формирање власти.

- Било би боље да се окренемо формирању власти у БиХ, али је очигледно да то Изетбеговић не жели - констатовао је Додик.

ИЗЕТБЕГОВИЋ МОРА ДА УВАЖАВА СРПСКИ НАРОД И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска израз слободе и воље српског народа и да сви, па и лидер СДА Бакир Изетбеговић, морају да уважавају српски народ и Републику Српску.

- Република Српска није Караџићев пројект, како то он каже, него израз слободе и воље српског народа овдје - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да многи нису знали за /првог предсједника Републике Српске Радована/ Караџића, нити су припадали његовој политичкој партији /СДС/, али су стали на чело одбране српског народа широм Републике Српске.

- Зато је злонамјерно и цинично на тај начин звати Републику Српску било чијим пројектом - рекао је Додик.

Наводећи да Изетбеговић мора уважавати Србе и Републику Српску уколико жели да Срби уважавају њега и његов народ, Додик је додао да без Републике Српске нема БиХ, док Српске има без БиХ.

Додик је констатовао да без обзира шта говорили бошњачки политичари и високи представници, Република Српска постоји као политичка и територијална структура иза које су воља народа и демократски изабрана власт.

Он је поновио да нема ниједног мјеста на нивоу БиХ, да то није ни Уставни суд, који би се бавио иницијативом СДА за промјену назива Републике Српске.

- То је наша ствар. Не могу они да утичу на то - рекао је Додик и додао да су многи аргументи на страни Републике Српске ако се жели на тај начин расправљати.

Додик је оцијенио да Изетбеговић покушава да се на нивоу БиХ у власти задржи Савез за промјене како би се провукла још нека питања која су важна за Бошњаке и као један од примјера навео да су од избора у институцијама БиХ СДА, СДС и ПДП запослили више од 400 људи за које нова власт треба да преузме одговорност.

- Ово што је рекао Изетбеговић најмање доприноси стабилизацији БиХ и лекције типа "ми смо ти који говоримо шта треба" не могу проћи - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, било би паметно да се одмах послије избора показала способност да се фомира власт, што је Република Српска и учинила, али бошњачки политички лидери нису спремни да прихвате хрватску и српску националну и народну репрезентацију јер желе да нека питања издигну на ниво који не заслужују.

- Сада говоре о томе како прије формирања власти треба усвојити акциони план за чланство у НАТО /МАП/. Ево ја ћу поново рећи, а рекао сам и данас на свим састанцима, да МАП, што се нас тиче, није на дневном реду и неће бити усвојен -истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је додао да је то рекао јуче и новом америчком амбасадору Ерику Нелсону, који је изјавио да је његова улога да ојача пут БиХ ка ЕУ и НАТО.

- Ја сам му јасно, пред свим новинарима, одговорио да европски пут није споран, а НАТО јесте јер нема консензуса - рекао је Додик и поручио да представници Републике Српске неће бити сломљени у том погледу.

Додик је нагласио да ће Република Српска, уколико не буде у могућности да остварује свој интерес кроз систем власти, редефинисати своју позицију.