latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:29 ⇒ 18:31 | Аутор: СРНА

За НАТО неприхватљиве руске изјаве

НАТО сматра да су неприхватљиве руске изјаве у којима се пријети савезницима, рекао је портпарол Алијансе агенцији ТАСС, коментаришући обраћање руског предсједника Владимира Путина Федералној скупштини.
Русија - НАТО (фото: www.rferl.org) -
Русија - НАТО (фото: www.rferl.org)

"Изјаве у којима се пријети нападима на чланице Алијансе су неприхватљиве. Позивамо Русију да се фокусира на поштовање Међународног споразума о ракетама средњег домета. НАТО је одбрамбена алијанса која је спремна да брани све своје чланице у случају било какве опасности. Ми не желимо нову трку у наоружању и савезници су у више наврата позвали Русију да уништи своје ракете средњег домета", рекао је портпарол Алијансе.

Путин је данас током обраћања Федералној скупштини изјавио да Вашингтон сам нарушава Споразум о ракетама средњег и кратког домета, лансирајући ракете средњег домета и размјештајући у Румунији и Пољској лансирне уређаје, а затим "тражи оправдања и означава кривце".

Путин је поново истакао да Русија неће прва размјештати ракете у Европи, али је навео да ће, уколико Вашингтон буде размјестио у Европи ракете средњег и кратког домета, Русија бити принуђена да предузме симетрична и асиметрична дејства.

Он је нагласио да би руско наоружање у таквом случају могло да буде уперено не само ка оним територијама које за Русију представљају директну пријетњу, него и ка оним територијама на којима се налазе центри за усвајање одлука о употреби пријетећих ракетних комплекса.