latinica  ћирилица
20/02/2019 |  19:23 | Аутор: sputniknews.com

Путин у говору поручио САД: Израчунајте домет наших ракета

Руски предсједник обратио се данас Федералној скупштини, а тај говор завршио се раније него што се спекулисало. Наиме, Путин је говорио нешто више од сат и по.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Aleksey Nikolskyi) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Aleksey Nikolskyi)

Најдужи говор одржао је прошле године, када је говорио сат и 55 мунита, а најкраће обраћање од 48 минута имао је 2004. и 2005.

Главна порука обраћања је да ће консолидација друштва, али и сигурност у своје могућности бити главни услов за успјех земље. "Русија ће засигурно осигурати сопствени успјех", поручио је руски предсједник.

-Антируска политика не одговара интересима САД - изјавио је Путин и предложио америчким партнерима да прорачунају домет и брзину руских система наоружања и тек на основу тога да доносе одлуке. Безбједност Русије ће бити осигурана, истакао је он, а преноси Спутњик.

Путин је додао да је Русија спремна за дијалог, али неће више да куца на затворена врата. -Русију је потребно очувати као цивилизацију која је заснована на многовековним традицијама и вриједностима. Потребно је ујединити се и свјесно направити избор у корист солидарног развоја Русије - казао је он.

Путин је такође представио и нове типове наоружања – првенствено се осврнуо на хиперзвучну ракету "Циркон", која је у стању да лети брзином од девет махова. Рекао је и да је покренута серијска произвоња комлекса "Авангард", као и производња "Сармата".

Најновије оружје "Пересвет" и "Кинџал" показали су своју ефикасност, а успјешно испитивање прошао је и "Буревестник", док ће "Посејдон" бити спуштен у воду у првом кварталу ове године.

Путин је истакао и да Русија нема намјеру прва да размјешта ракете у Европи, али уколико Америка то учини, Русија ће то схватити као пријетњу. У том случају Москва ће бити принуђена да размјести наоружање како би могла да гађа не само територије гдје су размјештени ракетни системи, већ и територије гдје се налазе центри за доношење таквих одлука.

Русија не жели ескалацију тензија, али је неопходно да не дође до било каквих илузија – одговор ће бити реципрочан, додао је руски предсједник.

Велику пажњу Путин је посветио изласку САД из Споразума о ракетама средњег и малог домета рекавши да су од тренутка потписивања тог документа до данас многе земље радиле на развоју таквог наоружања, док Вашингтон и Русија то нису.

Према његовим ријечима, Америка је требало тако и да каже, а не да измишља којекакве разлоге да иступи из Споразума.

Путин је, међутим, истакао и како је САД прекршила Споразум. -Америка је размјестила системе Еџис ашор у Европи који су у стању да лансирају томахавке - истакао је.

Ширење повјерења и сарадње са другим земљама у разним сферама – то је приоритет спољне политике, истакао је.

Споменуо је Бјелорусију, рекавши да је неопходно повећати сарадњу у оквиру Евроазијске економске уније, затим се осврнуо на питање Кине, рекавши да је изузетно важно имати равноправне односе са том земљом. Такође, навео је и Индију рекавши да Русија са том земљом има велику сарадњу.

Осврнуо се и на питање Јапана, рекавши да је од велике важности пронаћи пут како би се потписао мировни споразум.

Такође, говорио је и о потреби повећања капацитета сателитског система, будући да Русија располаже неопходним могућностима да тако нешто спроведе у дјело.

-Глобална конкуренција се премјешта у области науке и образовања - истакао је Путин и додао да су Русији потребно стручњаци који су спремни на огромна достигнућа.

Он је истакао да би све то знање које је Русија добила приликом развоја новог оружја требало сада преусмјерити на друштвену сферу. Потребно су велики пројекти када је ријеч о развоју генетике, али и вјештачке интелигенције.