latinica  ћирилица
20/02/2019 |  21:01 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Болтон пријети Венецуели и Никарагви

Савјетник америчког предсједника за националну безбједност Џон Болтон огласио се на "Твитеру" пријетећи "непријатељима Вашингтона" у Латинској Америци, односно Никарагви и Венецуели.
Џон Болтон (Фото:GAGE SKIDMORE / WIKIPEDIA) -
Џон Болтон (Фото:GAGE SKIDMORE / WIKIPEDIA)

Он је на запријетио војсци Венецуеле и предсједнику Никарагве Данијелу Ортеги.

- Било каква акција војске Венецуеле у сврху подстицања насиља над цивилима који доносе хуманитарну помоћ неће бити заборављена - написао је Болтон, додајући да "лидери још имају времена да донесу праву одлуку".

Болтон је "напао" и предсједника Никарагве Данијела Ортегу, кога је оптужио да је убио "300 активиста" током уличних протеста 2018. године. Болтон је оптужио "режим" Ортеге за затварање лидера протеста који су осуђени на "550 година затвора".

- Дани Данијела Ортеге су одбројани - написао је Болтон, пренио је "Спутњик".

Као Венецуела и Никарагва се суочава са уличним протестима и насиљем. Протести су организовани због незадовољства непопуларним социјалним реформама због чега је Ортега отказао реформе.

Болтон је обећао да ова америчка администрација, за разлику од претходних, неће толерисати диктаторе и деспоте у близини својих обала.

Болтон је прошле године описао Кубу, Венецуелу и Никарагву као "тројку тираније".

САД су оптужиле владу Ортеге за вишеструка кршења људских права и цензуру антивладиних медија.

У децембру прошле године, амерички предсједник Доналд Трамп увео је тешке санкције Никарагви којима је ограничена могућност земље да прибави финансијска средства међународних организација.

Русија је оптужила САД и њене савезнике да подстичу социјалне немире у Никарагви искључиво са циљем промјена власти.