latinica  ћирилица
21/02/2019 |  17:46 ⇒ 22/02/2019 | 08:19 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Неприхватљив пренос надлежности на ниво БиХ

Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ, посредством свог директора Енвера Халиловића, настоји пренијети уставне надлежности ентитета у области акредитовања високошколских установа на ниво БиХ, упозорио је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Након сједнице Владе, на којој је, између осталог, разматрана Информација о процесу акредитације високошколских установа у Српској, Рајчевић је упозорио да је такав пренос надлежности за Српску неприхватљив.

- Не буде ли испоштован рок Делегације ЕУ у БиХ, да до 31. марта буде извршено реакредитовање овдашњих високошколских установа да би биле уписане у државни регистар који води Агенција на нивоу БиХ, цијели систем високог образовања у БиХ могао би остати парализован, истиче министар Срђан Рајчевић.

Својом самовољом, тврди Рајчевић, Халиловић је БиХ ставио у позицију таоца.

- Апелујем да Савјет министара и Министарство цивилних послова БиХ утичу на Халиловића да се проблем превазиђе како бисмо могли да идемо даље у процес реакредитације свих високошколских установа у БиХ и како не бисмо довели у питање комплетан систем високог образовања у БиХ - рекао је Рајчевић.

Халиловић погрешно тумачи надлежности у области акредитовања, сматрајући да то није дио образовног система и да, самим тим, не подлијеже уставној одредби која образовање сврстава у надлежност ентитета, кантона и Брчко дистрикта, упозорава и директорица надлежне Републичке агенције.

- Он настоји да кроз усвајање докумената пренесе надлежност у области акредитације на нивоу БиХ, или да Агенција на нивоу БиХ ради акредитовање у кантонима и Српској. То је супротно Уставу БиХ и неприхватљиво за Српску - сматра Биљана Војводић директорица Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске.

Рајчевић истиче да би рјешењем овог проблема дипломе стечене на високошколским установама у цијелој БиХ постале међународно валидне. Било би омогућено и да јавне високошколске установе наставе учешће у међународним пројектима.

- Због проблема са Халиловићем, штету трпе студенти у Српској, али и у цијелој БиХ - додао је Рајчевић.

Републичка Агенција је, још прије девет мјесеци, упутила захтјев Агенцији на нивоу БиХ за именовање комисија које би обавиле екстерну евалуацију. И поред бројних ургенција до тога још није дошло.

- У вези са проблемом акредитовања упућени су дописи на кључне политичке адресе у БиХ како би Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ престала са блокадама у поступку именовања комисија - сматра Војводићева.

Агенција је, истиче Војводићева, увела нови механизам обезбјеђења квалитета чиме је прва у БиХ почела акредитацију студијских програма. Пријављено је 55 студијских програма са шест високошколских установа.