latinica  ћирилица
21/02/2019 |  19:27 ⇒ 20:21 | Аутор: ТАНЈУГ

У руској амбасади у Београду обиљежен Дан бранилаца отаџбине (ФОТО/ВИДЕО)

Свечаном прославом у руској амбасади у Београду данас је обиљежен Дан бранилаца отаџбине, а амбасадор Александар Чепурин рекао је да има два повода за славље, прославу Дана бранилаца и обиљежавање 180 година дипломатских односа Русије и Србије.
Александар Чепурин (фото:Dimitrije Goll / Tanjug) -
Александар Чепурин (фото:Dimitrije Goll / Tanjug)

- Пријатељство Србије и Русије потврђује невјероватна солидарност два народа. Ако говоримо о данас, али и о будућности основ нашег односа је да имамо врло блиске стратешке и националне интересе - рекао је Чепурин.

Он је подсјетио да је јуче, такође у руској амбасади, министру спољних послова Србије Ивици Дачићу додијељен руски орден пријатељства.

- Орден му је додијелио министар иностраних послова Сергеј Лавров, а то је био јединствен случај у 180 година наших дипломатских односа да су два шефа дипломатије били заједно у овој згради - навео је Чепурин.

На почетку свечаности изведене су руска и српска химна, а први пут је руски хор извео српску химну преведену на руски, као и руску химну преведену на српски језик.

Вучић и Додик код Чепурина на Дану бранилаца отаџбине (фото: Радоје Пантовић)

За посјетиоце прославе припремљена је и изложба на којој су приказане војне снаге Русије и дипломатски односи Србије и Русије кроз историју.

Обиљежавању Дана бранилаца отаџбине присуствовали су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад Зоран Ђорђевић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, министар екологије Горан Триван.

Поред њих, свечаности су присуствовали и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, предсједник СРС Војислав Шешељ, предсједник Народне странке Вук Јеремић, предсједник Двери Бошко Обрадовић, предсједник Јединствене Србије Драган Маринковић Палма и принц Александар Карађорђевић.