latinica  ћирилица
22/02/2019 |  22:01 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Грађани постали таоци несређених односа у бошњачком политичком корпусу (ВИДЕО)

Сви грађани, и Републике Српске и Федерације БиХ, од времена избора па до данас, су постали таоци несрђених односа у бошњачком политичком корпусу и немогућности да се они договоре на који начин ће да учествују у Савјету министара, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић, гостујући у емисији Пост фактум РТРС-а.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Истакао је да у СНСД-у константно имају осјећај да се при формирању власти на нивоу БиХ иде један корак напријед, а три или четири корака назад.

- Морам да подсјетим да смо прије мјесец дана имали први састанак СНСД-а и СДА, и то СНСД као побједничка странка у Републици Српској, а СДА као странка која је добила највише гласова у бошњачком народу. Само дан послије тих разговора имали смо најаву иницијативе СДА о промјени имена Републике Српске, што је потпуно недопустиво и крајње увредљиво за нас у СНСД-у и све грађане Републике Српске - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је лидер СДА Бакир Изетбеговић поново и након задњег састанка са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, вратио ствари уназад.

- Бакир Изетбеговић је срамним изјавама о српском народу и Косову опет све ствари вратио уназад. Ми стварно вјерујемо, ми се надамо да ће они у бошњачком политичком корпусу да се уозбиље и да ће. пошто се баве полиитком, почети да раде свој посао. Надамо се да ће престати са провокацијама, да ће се посветити формирању власти и почети да брину о грађанима и Републике Српске и Федерације БиХ - нагласио је портпарол СНСД-а.

Он је изјавио да СНСД нема пуно ствари око којих се може сложити са СДА.

- Оно око чега се можемо сложити са Бакиром Изетбеговићем јесте да се Савјет министара саставља на исти начин као што је састављена и БиХ. БиХ је састављена од ентитета и људи који имају легитимитет ентитета састављају Савјет министара - објаснио је Ковачевић.

Истакао је да очигледно не постоји консензус око чланства у НАТО, те додао да будућу сарадњу са странкама у Федерацији око формирања власти у БиХ види кроз Дејтонски споразум и Европске интеграције. Све остало је, каже, ствар договора.

- И из Брисела је већ у два наврата речено да пут ка европским интерграцијама нема никакве везе са НАТО - рекао је он.

Ковачевић је поручио да СНСД не бира партнера у Федерацији БиХ, већ поштује вољи грађана Федерације БиХ.

- Ми морамо да поштујемо вољу грађана у Федерацији на исти начин на који странке из Федерације морају да поштују вољу грађана Републике Српске, што они често, нажалост, не чине - нагласио је потрпарол СНСД-а.

Емисију Пост фактум погледајте на сљедећем линку.