latinica  ћирилица
23/02/2019 |  08:43 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Требиње: Олујни вјетар нанио огромну штету граду (ВИДЕО/ФОТО)

Јак олујни вјетар девастирао је Градски парк у Требињу, а велику штету претрпјели су затворени базен, чија је градња у току, као и бројни приватни објекти.

Комплетно подручје Билеће, Гацка, Невесиња, као и већи дио Требиња тренутно је без електричне енегрије због кварова изазваних олујним невременом.

У Требињу, гдје је раније дио града био без електроснабдијевања, сада је усљед нових кварова и већи дио градског језгра остао без струје.

Засједао је и Штаб за ванредне ситуације који грађанима препоручује да не излазе из објеката док траје упозорење, а то је до сутра до подне.

В.д. градоначелника Требиња Мирко Ћурић је напоменуо да нема повријеђених, али да грађани, којима је потребна помоћ, позову број 121 како би надлежне службе изашле на лице мјеста.

Он је потврдио да је олујни вјетар нанио штету градском базену у изградњи, у градском парку, на средњошколском центру, те на бројним приватним објектима. Све расположиве екипе су на терену и настоје да отколоне посљедице олујног вјетра.

Штаб за ванредне ситуације је у сталном засједању.

Извршни директор Електрохерцеговине Небојша Рикало је навео да је вјетар оштетио електро-мрежу Мостар-Невесиње, која је у власништву Електропреноса БиХ.

Рикало је објаснио да су у Никшићу покушали да електроснабдијевање преспоје на резервни вод којим би струја стигла до Требиња, а одатле била транспортована даље, али да се у томе није успјело.

Директор требињског Водовода Спасоје Радовић рекао је да ће град у наредних наколико часова остати и без водоснабдијевања, па се грађанима савјетује да обезбиједе резреве воде.

Радовић је објаснио да ће водоснабијевање бити обустављено због нестанка електричне енергије на изворишту Врело око, одакле се град снабдијева водом. Истакао је да ће радници покушати да обезбиједе водоснабдијевање путем старог водоводног система, али ће се због његове старости пуњење водом одвијати отежано.

- Из ових разлога град ће минимално неколико сати бити без воде - рекао је Радовић.

Извориште Врело око је због олујног вјетра остало без снабдијевања струјом, јер је ван електро-мреже вод од Требиња до Билеће.

У току је и сједница Штаба за ванредне ситуације којом предсједава в.д. градоначелника Мирко Ћурић, а присуствују представници цивилне заштите, ватрогасци, полиција и друге службе са подручја града које могу помоћи да се ријеше проблеми изазвани олујним невременом.

У Градском парку вјетар је током ноћи ишчупао више стабала и том приликом оштетио јавну расвјету, зелену површину и стазе.

На базену, чија је градња у току, вјетар је однио тек постављену кровну конструкцију и бацио је у ријеку Требишњицу. Остаци кровне конструкције разнесени су два километра ријеком.

Вјетар је чупао стабала у више требињских насеља, носио крове са објеката, а са једног продајног центра монтажне зидове.

Прије неколико дана вјетар је на подручју Требиња однио тек изграђени пластеник за медитеранско биља којим газдује Центра за газдовање кршом.

Према изјавама старијих становника, овако јак олујни вјетар не памти се у Требињу.

Вјетар, који је сада мало слабијег интензитета, и даље дува у подножју Леотара.

Штаб за ванредне ситуације у Требињу препоручио је грађанима да без потребе не излазе из објеката.