latinica  ћирилица
23/02/2019 |  15:48 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Конститутивност Срба у ФБиХ мртво слово на папиру

Конститутивност Срба у Федерацији БиХ мртво је слово на папиру. Преосталих 3,6 одсто по попису из 2013. године, тврди да су, осим што су обесправљени, често и жртве обећања да ће њихово право на једнакост и конститутивност бити заштићено.

Млади одлазе, старији о својим ускраћеним правима не смију ни да говоре. Рајка Ђурић имала је храбрости да са транспарентом стане пред Пресједништво БиХ, али узалуд.

- Очекујем од општине да ми изда правилну документацију која је одувијек пратила моју имовину - истакла је Ђурићева (април 2018. године).

Још један примјер је и Миланка Ковачевић. До краја 2014. године борила се и једва изборила да јој у повратнички дом на Илиџи прикључе струју. Потом су јој и воду ускратили.

Од Дејтона наовамо низале су се недаће Срба у овом ентитету - од физичких напада, опструкције поврата имовине, до пријетњи, уцјена и продаје имовине у бесцијење.

Посљедица свега тога је да Срба нема довољно ни да би се конституисао Федерални парламент.

- ЦИК није могао са редовних листа да нађе четири Србина за Представнички дом. Најбољи показатељ, нису изабрали своје представнике у Представнички дом, о томе се ћути, само се говори о Дому народа - каже Душан Шеховац, оснивач Демократске иницијативе сарајевских Срба.

Драго Ковач, потпредсједник СНСД за Федерацију БиХ наводи да од 600.000 Срба, колико их је у Федерацији БиХ било 1991. године, данас у овом ентитету их је мање од 50.000. Ковач, како је рекао, није сигуран да ли се ради о етничком чишћењу или нечему сасвим другом.

Систематско контролисана политика бошњачког националног корпуса оличеног у СДА, јасно и гласно упозоравају Срби у Федерацији, они који се усуђују да говоре. Сада смо статистичка грешка, а ускоро ћемо сасвим нестати, каже Шеховац.

- Ако у одређеној средини један народ пређе 80 одсто од укупног броја становника, не мора се поштовати одлука о конститутивности или о равноправности. Данас, јуче и сутра је на сцени нешто ново, а то је суптилна дискриминација против које нема одбране и још је ефикаснија од убиства, пребијања, протјеривања... - наглашава Шеховац.

Спас је у институционалној и јединственој политичкој подршци Српске и Србије, каже Шеховац и подсјећа да су и на посљедњим изборима бирани политички подобни, а не Срби спремни да штите српске интересе.

Подсјећа, осим партија владајућег блока у Српској, изостала је подршка Српској листи, и нестали су сасвим са политичке сцене, свуда осим у кантону 10.