latinica  ћирилица
23/02/2019 |  17:55 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Индустријска зона "Липова греда" најперспективнија у БиХ

Индустријска зона "Липова греда" у Козарској Дубици, најперспективнија је у Босни и Херцеговини и са најбољим географским положајем за инвеститоре због близине граничних прелаза и Европске уније, истичу у овој општини. Инвеститоре привлаче и повластице локалне заједнице, којима су им за куповину земљишта у овој зони омогућени попусти од чак 99 одсто.

У "Липовој греди", за сада су смјештена три предузећа, а у току су пословни преговори са неколико озбиљних иностраних компанија, које би требало да отворе погоне у овој дубичкој пословној зони.

У дубичкој Индустријској зони "Липова греда" изграђен је погон њемачке компаније "Карл Кине", која се бави откупљивањем краставаца кориншона.

Ове године потписали су уговоре о откупу са око 200 домаћих пољопривредника. Неки од њих уговор потписују већ пету сезону.

- Род је био добар с обзиром каква је година. Ми смо обрађивали пола дунума, од чега смо добили шест тона производа, уз зараду од четири до пет хиљада КМ. Задовољни смо, јер нам зарада представља допуну кућног буџета - истиче Гордана Благојевић, МЗ Међеђа код Козарске Дубице.

Предност за произвођаче је близина откупног предузећа и могућност зараде.

Међутим, Индустријска зона "Липова греда" одговара инвеститорима, прије свега, због близине граничних прелаза и Европске уније.

- Нама је важно да што свјежији краставци иду у наше фабрике у Њемачку и да се он што прије упакује, а одавде до граничног прелаза имамо пола сата, тако да свјежина остаје сачувана - наглашава Бошко Чопрка, руководилац представништва предузећа "Карл Кине" Козарска Дубица.

У "Липовој греди", за сада су смјештена три предузећа.

У току су пословни преговори са неколико озбиљних иностраних компанија, али о уговорима је рано говорити, истичу у локалној заједници. Предности зоне за инвеститоре су бројне.

- Ипак је ово зона са сигурно најбољим географским положајем у БиХ. Близина ауто - пута са Хрватском и два гранична прелаза, близина Бањалуке, Загреба...Константно смо у преговорима са разним типовима фирми. Донесена је одлука о условима за улазак у Пословну зону која омогућује попусте од чак и до 99 одсто за куповину земљишта - рекао је Даријан Бабић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица.

У дубичку Индустријску зону "Липова греда" до сада су инвеститори и локална заједница уложили око четири и по милиона КМ.