latinica  ћирилица
23/02/2019 |  18:32 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Може ли Српска бањама да освоји регионално тржиште?

Може ли Република Српска туристичко - здравственим центрима да се пробије на регионално тржиште? Управо су бање највећи туристички потенцијал Српске и то посебно на иностраним тржиштима, речено је на Међународном сајму туризма у Београду. Квалитет термалних и минералних вода је врхунски, међутим однос цијене и квалитета је оно што их издваја.
Београд - промоција бањског туризма у Републици Српској - Фото: СРНА
Београд - промоција бањског туризма у Републици СрпскојФото: СРНА

Поједине постоје још из времена Аутсроугара као Специјална болница Мљечаница која је званично основана 1887. године, друге су искомбиновале љековиту воду и блато са врхунском физиотерапијом које пружају у пакету, као Бања Слатина и одавно су превазишле само долазак гостију са упутницом Фонда здравственог осигурања. Сада адуте нуде и на тржштима региона.

- Ради се о љековитој сулфатно минералној води, по којој смо препознатљиви, јер је високо минерализована - каже Миле Чеко, извршни директор у Специјалној болници Мљечаница.

Мирјана Чомић, директорица Терме Лакташи истакла је да се вода ове бање већ година користи за лијечење кардиоваскуларних болести.

За већину туриста из Србије, Република Српска је за сада само зимска дестинација.

Ипак бањски туризам је, како кажу представници, наш највећи туристички потенцијал.

- Има шансе за напредак, само је потребан континуиран рад. Бање у Словенији су у успону, Србија има доста својих бања, али ми имамо однос цијене и квалитета - рекао је Александар Радошевић, предсједник Групације бања Републике Српске.

Драгана Јанковић, представница Завода "Др Мирослав Зотовић" навела је како одговорно гарантује за баланс цијене и квалитета, јер, како је рекла, наше бање имају врхунске љековите воде, пелоид, тако да остаје могућност за проиширење тржишта.

За остваривање пуног потенцијала бањског туризма потребна је, као и за сваки други - инфраструктура.

У Бањи Лакташи број туриста из Србије нагло се повећао, кажу, активирањем авио превоза, али и адекватном промоцијом, истичу у Представништву Републике Српске у Србији.

- Бање су сигурно значајан потенцијал Српске. Податак да од 920.000 ноћења у Српској у прошлој години, од чега трећина њих у бањама, довољно говори о потенцијалу у овој области - нагласио је Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

Представништво преговара са агенцијама из Србије и ускоро би у понудама требало да се нађу и бање Републике Српске.