latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:31 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Вучић: Нема мапа, нити усаглашених планова за Космет

Предсједник Србије Александар Вучић одбацио је данас спекулације њемачких и приштинских медија о наводно усаглашеним плановима за рјешење косовског питања.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Они који то тврде желе да исцјепају Србију на 17 дјелова...Нема никаквих мапа, нема ничега, јер ни не разговарамо. Каквих 17 тачака? Нема ниједна тачка - рекао је Вучић током посјете Варварину у оквиру кампање "Будућност Србије".

Он је поновио да не разговара са представницима Приштине, јер су увели таксе на робу из централне Србије.

Вучић је рекао да то што Албанцима или неким другима не одговара јаким ријечима, не значи слабост, преносе београдски медији.

- Не значи да ћемо некоме да препуштамо нешто од наших националних интереса. Сви ти који се бусају у прса или јесу већ дали све или би дали другима што је наше - рекао је он.

Навео је да брине о српском народу на Косову и Метохији, али да неће да обећава све, јер су други обећавали, а одавно све изгубили.

- Штитићемо наш народ, али дајте да размишљамо о животу - истакао је Вучић.

У разговору са грађанима у Варварину, у чијој близини је Велика Дренова Добрице Ћосића, аутора трилогије "Време смрти", Вучић је поручио да жели да вјерује да је "вријеме смрти прошло, а вријеме живота наше дјеце дошло".

Вучић је посјету Расинском округу у оквиру кампање "Будућност Србије" започео у Сталаћу, а затим је обишао Варварин и Трстеник.

Говорим о злочинима над Србима да се никада не понове

Предсједник Србије поручио је да говори о свим злочинима над српским народом да се никада више не би поновили.

- О Јасеновцу говорим да наша дјеца знају шта је био Јасеновац, да се никада не заборави и како се таква трагедија никада више не би поновила. Говорим о "Олуји" и свим злочинима над нашим народом да се никада више не би поновили - истакао је Вучић, који је навео како га посљедњих дана критикују што говори о Јасеновцу само да би Србе посвађао са Хрватима.

Он је нагласио да неће прихватити да било ко изврши погром над Србима гдје год да живе, преносе београдски медији.

- Обавеза је Србије да не дозволи било какве "Олује", "Бљесак" на Косову и Метохији или било гдје друго - рекао је Вучић данас у Крушевцу.

Истакао је да је најбитније да се сачува мир, стабилност, безбједност, као и да никога не жели да увриједи, ни Албанце нити њихове представнике, али да им поручује да не потцјењују Србију.

- То што у Србији нема оних који ће да пријете и вичу, што инсистирамо на миру и стабилности не значи да ћемо вама или било коме да дозволимо да нас понижава и гази. Србија је увијек знала да заштити свој народ - нагласио је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија је данас, у односу на прије неколко година или деценија, многоструко јача, и економски и у сваком другом смислу и наставиће да јача.

Оцијенио је да Србију, која је била много заостала у претходном периоду, сада враћа у ред уређених, модерних и напредних економија.

Он је напоменуо да је све што је радило било продато, уништено, а радници отпуштени, а да је сада важно вратити Србију на прави пут, да људи буду задовљнији, да плате и пензије буду веће, те је обећао да ће ове године и бити.

Вучић је рекао да је, обилазећи Расински округ, могао да види шта не ваља, гдје су пропусти и шта треба учинити да се на локалном нивоу води већа брига о људима, а држава ће финансијски помоћи.