latinica  ћирилица
24/02/2019 |  17:06 | Аутор: Б92

Руси на Мундобаскету након фуриозне завршнице

Кошаркаши Русије успјели су да савладају Финску у одлучујућем сусрету и побједом 91:76 се пласирали на шампионат свијета у Кини.
Србија - Русија   (Фото: fiba.com) -
Србија - Русија (Фото: fiba.com)

Русија је сјајном игром у посљедњој четвртини (коју су добили резултатом 33:11) савладала Финску и обезбиједила пласман на СП. Руси су играли у групи К, из које су још раније пласман обезбиједиле репрезентације Чешке и Француске.

Русији је била потребна било која побједа, или пораз од максимално два поена, како би се пласирали на Мундобаскет, док је Финској требао тријумф од минимум три поена.

Пред крај треће дионице, Финци су имали предност 62:49 и већ се свима чинило да се зна ко иде на Мундобаскет из овог дуела. Русија тада почела да се буди, мало по мало и разлика се топила, а након нереализована три слободна бацања Коивиста, при резултату 67:64 у корист Финске, стигла је тројка Андреја Воронцевича и Руси стижу до изједначења.

Током почетка посљедњег кварта се углавном играло кош за кош, али је Финску сломио Воронцевич, који је везао још двије тројке, а Џамар Вилсон, Петери Копонен и екипа нису могли ништа да погоде.

Најефикаснији је био Димитри Кулагин са 22 поена, Антонов је имао 15, а Воронцевич 14 поена, у редовима Финске, поново је сјајан био некадашњи кошаркаш Партизана, Џамар Вилсон који је убацио 18 поена, Коти је постигао 13, а Коивисто 11 поена.

На крају велика разлика, чак 15 поена и резултат 91:76 који "баћушке" води на Мундобаскет заједно са Француском и Чешком из групе К.