latinica  ћирилица
25/02/2019 |  13:36 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Звиздић: Одговори на додатна питања иду у Брисел

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић изјавио је да ће финализовани и усвојени одговори на додатна питања из Упитника Европске комисије данас бити прослијеђени у Брисел.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

- Овим је БиХ испунила и реализовала све званичне услове за израду мишљења и добијање кандидатског статуса - рекао је Звиздић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је изразио наду да ће ЕУ разумијети важност добијања кандидатског статуса који би ставио БиХ неповратно на колосијек пуноправног чланства у ЕУ.

Према његовим ријечима, БиХ је на више од 23.000 страница дала одговоре на укупно 3.897 базних и додатних питања Европске комисије, а овим послом бавило се више од 1.500 државних службеника, организованих у 35 група.

- Упитник садржи детаљну листу питања која својом структуром прате структуру критеријума за чланство БиХ у ЕУ, а кључни циљ и сврха одговора јесте да се направи свеоубухватан увид у политички, правни, друштвени, економски и административни систем БиХ, те да се оцијени компатибилност нашег система са системом и вриједностима ЕУ и њеним чланицама - прецизирао је Звиздић.

Он је захвалио институцијама, владама и министарствима, свима који су радили на давању одговора, а посебно Дирекцији за европске интеграције БиХ и њеном директору Едину Дилберовићу, као и званичницима ЕУ који су били активно укључени у овај процес.

Звиздић је апеловао да Њемачка, која је била заговорник европске перспективе БиХ, помогне у добијању кандидатског статуса.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату није могао одговорити када би БиХ могла добити кандидатски статус за чланство у ЕУ, истичући да то зависи од надлежних институција ЕУ.

Дилберовић је изразио наду да одговори БиХ на додатна питања омогућавају Европској комисији да припреми мишљење, а да ће евентуални други услови за даљи европски пут БиХ бити рјешавани отварањем преговарачких поглавља.