latinica  ћирилица
26/02/2019 |  18:50 | Аутор: srpskainfo.com

Амбасадорка Бисера Турковић спријечила КУД из Дервенте да оде на фестивал у Катару

Амбасадорка БиХ у Катару Бисера Турковић спријечила је КУД Босиљак из Дервенте да учествује на међународном фестивалу у тој земљи, каже за Српскаинфо руководилац овог друштва Стана Наградић.
Бисера Турковић (Фото: Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube) -
Бисера Турковић (Фото: Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube)

Према њеним ријечима, прије више од пола године КУД Босиљак је добио позив да учествује међународном фестивалу у организацији Катара у сарадњи са УНЕСКО. Позив је прихваћен јер је био коректан, са одличним условима, а КУД је у међувремену завршио припреме и купио авиокарте.

- Међутим, прије око 20 дана добили смо допис из амбасаде БиХ у Катару у коме пише да очекују наш долазак и наступ поводом 1. марта, тзв. Дана независности БиХ. Немамо ништа са Амбасадом, нити нас је звала, ни финансирала, као ни било која институција из БиХ. Одговорили смо да не прихватамо став Амбасаде, ми нисмо никакво политичко удружење, не промовишемо било какве политичке датуме. Наш циљ је промоција културе, фестивал промовише културну различитости и окупља ансамбле са свих континената. Али, за госпођу амбасадорку то није важно, она је имала своје намјере да програм добије бесплатно, да се представи као одличан амбасадор који промовише БиХ. Наш одговор је био изрчит да не можемо то да прихватимо и не желимо у томе да учествујемо - каже Наградићева.

Како каже, након тога су организатори фестивала учинили све да Босиљак ипак учествује, али амбасадорка није дозволила да ни под којим условима КУД наступи на фестивалу.

- Организатор нам је потом понудио да дођемо као туристи и да одржимо концерт у Дохи мимо фестивала. Закључили смо да то не треба да радимо. О свему смо обавијестили Министарство спољних послова БиХ мислећи да ће поблем бити ријешен ако они реагују. Министарство је такав допис јуче и упутило, подржало нас, али амбасадорка ипак није промијенила став. Колико смо чули, галамила је и пријетила прекидом дипоматских односа. Она није амбасадорка БиХ, она је само своја или можда амбасадорка свог народа - каже Наградићева.

Министар спољних послова БиХ у техничком мандату Игор Црнадак каже за да је обавијештен да је КУД из Дервенте отказан наступ упркос писму подршке које је добило из Министарства.

- Такође сам информисан да је тврдња организатора према ансамблу била да је амбасадорка БиХ у Катару експлицитно тражила да они не учествују и да су због тога одлучили да одустану. Данас је било немогуће ступити у вези са амбасадом БиХ, а амбасадорка се није јављала на мобилни телефон тако да нисам могао да чујем њен став о овом случају - каже Црнадак.

Он каже да ће бити провјерено све што се десило и да ће о свему бити обавијештено Предсједништво БиХ које је овлаштено за одређене оцјене поступака амбасадора и евентуалне санкције.

- Ако се покаже да је тачно да је амбасадорка радила на томе да ансамбл из Дервенте не дође у Катар, умјесто да чини све да што више наших људи учествује у културној размјени ван граница БиХ, онда је то страшна ствар, јако лоша порука - закључује Црнадак.