latinica  ћирилица
26/02/2019 |  19:08 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

На Факултету безбједносних наука предавање о првој свјетској трговинској сили

Предавање проф. др Драгане Митровић под називом "Од социјалистичке модернизације до кинеског сна", одржано је на бањалучком Факултету безбједносних наука. Приближити прву трговинску силу свијета студентима, био је циљ организатора овог предавања - Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци и Факултета.

Након четрдесетогодишње политике реформе и отварања, Кина је постала друга економија свијета и прва трговинска сила.

Најпозванија да студенте заитересује за ову тему јесте Драгана Митровић, водећи домаћи познавалац савремене Кине и Источне Азије.

- Кина је земља која је веома присутна у региону и која је значајна за наше државе, те стога треба да је боље познајемо, да је разумијемо и да знамо како да из сарадње са њом извучемо оно што Кинези називају "обостраном коришћу" - наводи Митровићева.

Најмлађа чланица Бањалучког универзитета, од почетка је опредијељена да широм отвори врата домаћим и међународним стручњацима различитих профила.

- Настојимо да нашим студентима омогућимо да чују друге и да имају више информација, да би опет изразили своје ставове о свим важним безбједносним, па и политичким питањима у свијету - истиче доц. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Већ наредне седмице, 6. марта, Факултет безбједносних наука слави Дан факултета, па ће угостити делегације пријатељских универзитета из Москве и Србије.