latinica  ћирилица
27/02/2019 |  12:24 ⇒ 12:28 | Аутор: dnevni avaz

Дјевојке поријеклом из БиХ желе да напусте камп џихадиста (ФОТО)

Сабина Селимовић и Самра Кешиновић, Аустријанке поријеклом из БиХ које су се 2014. године прикључиле ИСИЛ-у, желе се вратити у Беч, пише Ое24.
Сабина и Самра - Фото: dnevni avaz
Сабина и СамраФото: dnevni avaz

Оне су се прикључиле ИСИЛ-у у Сирији када су имале 15, односно 14 година.

- Иако су протеклих година долазиле различите информације о њима, према посљедњим подацима Канцеларије за заштиту устава и сузбијање тероризма, обе дјевојке су живе, имају дјецу и сада желе назад у Беч - пише Ое24.

Сабина и Самра (Фото: Аваз)

Према изјавама једне Британке, која се такође удала за ИСИЛ-овца, дјевојке које су у међувремену постале пунољетне налазе се, заједно с дјецом, у кампу у близини Идлиба на курдско-сиријској граници.

Правно гледано, обе имају аустријско држављанство и имају се право вратити. Али, претпоставља се да су обе судјеловале у борбама ИСИЛ-оваца па је министар унутрашњих послова Херберт Кикл суздржан у вези с њиховим повраткм, пише Ое24.

С друге стране, Аустријско министарство спољњих послова тиче они су спремни помоћи дјевојкама да се врате.

Сабина и Самра су с породицама живјеле у Бечу. Након што су позирале држећи аутоматске пушке у рукама те отворено подржале ИСИЛ на друштвеним мрежама, у свијету су их почели називати "новим лицима џихада".

Појавиле су се информације да су дјевојке биле сексуалне робиње џихадистичких новака. Такође, медији су раније пренијели и да је Самра убијена односно да су ју насмрт претукли али то није било службено потврђено. Сада се претпоставља да је та вијест намјерно пласирана како би дјевојка "нестала".

Сабина и Самра (Фото: Аваз)

Дјевојке су у Сирији стигле преко Турске, а чим су дошле биле су присиљене удати се за ИСИЛ-ове борце те су их фотографисали у буркама с калашњиковима као дио пропаганде како би привукли у тзв. Исламску државу што више младих дјевојака.