latinica  ћирилица
28/02/2019 |  13:09 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Додик: Први март је приватна светковина Бошњака у БиХ

Српски члан Предсједништва ВиХ Милорад Додик изјавио је за Срну да не постоји закон о празницима БиХ на који су пристала сва три конститутивна народа, што значи да 1. март није празник и тај дан и даље остаје само приватна светковина Бошњака у БиХ.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

- Први март се никада неће славити у Републици Српској, јер је то трагично подсјећање на дан када је у Сарајеву нападнуто све на шта наш народ као и остали полажу право. Прво су нас прегласали, потом напали најважнији национални симбол и коначно убили српског свата - истакао је Додик.

Он је нагласио да инсистирање на том датуму као празнику, који Срби никада неће моћи славити, показује сву заслијепљеност, првенствено бошњачке политике, која ни након 27 година не одустаје од политике коју симболише управо 1. март.

- То нам показује да у Сарајеву још живи идеја да нам могу узети право гласа, палити заставу и убијати народ. За нас 1. март није, нити ће икада бити датум који се може славити, али јесте датум који ће нас трајно опомињати на то шта би било да се нисмо изборили за Републику Српску - поручио је Додик.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као "дан независности БиХ", док се овај датум у Републици Српској не слави.

Мјесец послије нелегалног референдума 1. марта 1992. године избио је грађански рат, односно трагични сукоб народа у БиХ.