latinica  ћирилица
28/02/2019 |  16:03 | Аутор: СРНА

Вишковић: За Српску 1. март није државни празник

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Београду да 1. март који Федерација БиХ обиљежава као "дан независности БиХ" није државни празник за Српску која ће и даље славити 9. јануар - Дан Републике.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Он је, током посјете Представништву Републике Српске у Србији, нагласио да је 1. марта 1992. године дана када је разграђена БиХ.

- То славе они који су тада покушали да нас отјерају са ових простора, да нам укину право гласа, који су нас прегласали, а сада се на неки начин залажу за БиХ у којој и ми треба да се осјећамо добродошли и своји на своме. Извините, мени се нешто ту не слаже - рекао је Вишковић новинарима.

Он је позвао представнике ФБиХ да добро размисле о томе.

- Што се нас тиче, нека славе 1. март. Ми ћемо славити 9. јануара. Само што постоји једна велика разлика - ми славимо 9. јануар из буџета Републике Српске, а они 1. март славе из заједничког буџета у који новац дају и Република Српска и порески обвезници Српске - указао је Вишковић.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као "дан независности БиХ", док се овај датум у Републици Српској не слави.