latinica  ћирилица
28/02/2019 |  18:47 ⇒ 01/03/2019 | 08:48 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска поносна на сваки корак у 27 година постојања и развоја

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је данашњи пријем у Београду посвећен обиљежавању два најзначајнија датума у процесу стварања Републике Српске - 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је Српска добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање.

- Данас можемо с правом рећи да смо поносни на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја чинећи истовремено поносним и све нас заједно - и оне који су је стварали, и оне који су је након тога развијали, оне који су у вријеме њеног настанка већ били рођени, али и оне који су се родили након тога или ће тек бити рођени - истакла је Цвијановићева обраћајући се присутнима.

Она је навела да чињеница да је Република Српска међународно верификована Дејтонским мировним споразумом додатно потврђује њен легитимитет и ојачава њен правни, уставни и политички капацитет.

Цвијановићева је изразила жаљење што је дејтонски концепт, који је донио мир и успоставио уставни и политичко-правни систем у БиХ, много пута скрнављен од стране дијела међународне заједнице, првенствено високих представника и што је много пута блокиран и на унутрашњем плану од стране политичког Сарајева с намјером да се покаже да је нефункционалан и да га стога треба мијењати.

- То је амбијент у којем функционишемо, живимо и радимо све ове године. Али, колико год да је наш развојни пут био оптерећен неправдом, стереотипима, двоструким аршинима, и упорно праћен измишљеним и лажним оптужбама, и колико год да смо били притиснути разним проблемима, исто толико је било и среће, поноса и задовољства у претходних 27 година због чињенице да Српска иде напријед, да се изграђује, развија, да воли и чува своју слободу, да рјешава проблеме и изазове - нагласила је предсједница Српске.

Она је истакла да данас, када живимо у миру, не смијемо губити из вида да је не тако давно на нашим просторима бјеснио рат који је однио многе животе и проузроковао огромна страдања. Рекла је да је наша обавеза да не заборавимо жртве и да увијек исказујемо поштовање према онима који су своје животе или дијелове тијела дали за слободу бранећи Републику Српску.

- Наша је обавеза и да неуморно крчимо пут новим генерацијама и да не посустанемо, да не изгубимо снагу, енергију, вољу или увјерење. Наша је обавеза да се не уморимо бранећи интересе Републике Српске, а наша дужност да са свима причамо, тражимо рјешења, водимо дијалог, да имамо рационалан приступ и будемо прагматични, али да волимо и поштујемо само онолико колико смо вољени и поштовани - поручила је предсједница Српске.

Цвијановићева је истакла да српска историја 20. вијека јасно показује због чега су људи у Републици Српској за тако снажно и нераскидиво везани за њу.

- Она је симбол нашег опстанка, гарант наше безбједности и претпоставка нашег развоја и просперитета. Зато наш најважнији задатак и јесте да чувамо Републику Српску, њене институције, надлежности и уставни поредак - поручила је предсједница.

Цвијановићева је рекла да темељ уставности Српске, који је успостављен на данашњи дан прије 27 година, додатно обавезује на чување и његовање вриједности на којима Српска почива.

- Обавезује нас да развијамо Српску као модерно демократско друштво у којем се поштују права и слободе и појединца и колективитета. Ми разумијемо свијет у којем живимо и знамо да је наше окружење "несређено двориште", нажалост још увијек оптерећено бројним проблемима, чак и мржњом - истакла је она.

Цвијановићева је рекла да се пред Републиком Српском и даље налазе бројни изазови и притисци који трају од њеног настанка, као и бројна оспоравања и одузимања надлежности.

- То нас обавезују на озбиљност у одбрани националних интереса и способност да изађемо из тијесних страначких оквира и окупимо се око статусних, политичких и економских питања који су важни за опстанак и развој Републике Српске - рекла је она.

Предсједница Српске је рекла да је поносна на чињеницу да је, у готово немогућим околностима, успјешно обезбијеђена пуна институционална, политичка и финансијска стабилност Српске.

Она је истакла да је Република Српска данас једина самоодржива заједница унутар БиХ и да ни они који покушавају да оспоре име наше Републике, њену уставну позицију и институционални капацитет, морали то да имају на уму.

- Али, морамо још много радити на њеном јачању. Нашим људима треба више посла, боље плате и пензије, бољи путеви, школе, болнице и све друго што је неопходно да живот појединца, породице и нашег друштва у цјелини буде уређенији.
Зато сам срећна што смо и овај пут, након одржаних избора, у најкраћем року формирали Владу и наставили да повећавамо плате и пензије и реализујемо бројне инфраструктурне пројекте - навела је Цвијановићева.

Он је рекла да "док развијамо Српску морамо се постепено ослобађати лоших навика".

- Данашњи свијет не трпи инертност и недостатак иницијативе, зато је неопходно да развијамо атмосферу и свијест о томе да су мобилност, иницијативност и акција императив не само за успјех, већ и за опстанак. Исто тако, требамо очувати оне вриједности и навике по којима се разликујемо од отуђених и ментално роботизованих друштава - поручила је предсједница Српске.

Цвијановићева је рекла да, иако смо мала смо заједница, то је могуће, упркос глобалним кретањима.

- Често ме питају како видим Републику Српску за пет или десет година. И, наравно, увијек кажем као бољу, развијенију, напреднију, изграђенију, способнију да се прилагођава и да иде укорак са захтјевима новог времена, свјеснију себе и важности свог очувања. Али, видим је и као заједницу у којој нећемо изгубити људскост, солидарност и интерес за оне који живе око нас, а треба им помоћ, и гдје ће увијек важна вијест бити колико је беба рођено у нашем или неком другом граду у Републици Српској или гдје смо у стању да нечији поједниначни успјех доживимо и обиљежимо као успјех заједнице - нагласила је она.

Предсједница је поручила да су то добре навике којих се не смијемо одрећи. Навела је да је честп питају, посебно странци, какве су амбиције и политички планови за будућност, губећи вријеме на, како је рекла, бесмислене разговоре на које су дошли са предубјеђењем, болно неспособни или невољни да разумију простор гдје су дошли да службују.

- Наш план је мир, стабилност, развој, а циљ јака Република Српска. Наш циљ је да радимо на бољем разумијевању са свима у оквиру БиХ и да градимо партнерства, али је наша намјера и да се одбранимо од провокација и насртаја јаким институционалним одговором. Дакле, нема ту никаквог скривеног плана - поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да данашње окупљање у Београду потврђује блиске и братксе односе Србије и Српске, који увелико надилазе правну везу која је успостављена кроз Споразум о специјалним и паралелним везама, заснован на Дејтонском споразуму.

Цвијановићева је истакла да је Србија ослонац наприма за очување и јачање Републике Српске, те да кроз финансијску подршку за реализацију разних пројеката у општинама широм Српске, утиче и на побољшање услова живота грађана у практичном смислу.

- На томе и овом приликом захваљујем руководству Србије у име грађана и институција Републике Српске - рекла је предсједница Српске.