latinica  ћирилица
03/03/2019 |  18:52 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

"Торцида" опет славила злогласне усташке кољаче

Навијачи сплитског Хајдука данас су на утакмици у Запрешићу на огради стадиона истакли транспарент "Максови месари", који велича злогласног усташког кољача из Другог свјетског рата Вјекослава Макса Лубурића.
Максови месари уз Торциду (фото: torcida.hr) -
Максови месари уз Торциду (фото: torcida.hr)

Ово је трећа утакмица у низу на којој навијачи Хајдука славе усташког злочинца. Прије тога су то чинили на утакмицама са Ријеком на Рујевици и Истром на Пољуду, пише загребачки портал "Индекс".

"Максови месари" били су усташки злочинци у Другом свјетском рату којима је командовао Вјекослав Макс Лубурић.

Он је био командант логора Јасеновац и Стара Градишка у којима су почињени страшни злочини над Србима, Јеврејима, Ромима, али и бројним Хрватима противницима усташког режима.

Према дисциплинским правилима, "Хајдук" би накнадно могао да буде кажњен због говора мржње на трибинама.

Како сазнаје Индекс, дисциплински судија Хрватског фудбалског савеза одгодио је одлуку у вези са истицањем транспарента "Максових месара" који је виђен на Пољуду, "како би утврдио околности".

- Против Хајдука је покренут дисциплински поступак због непримјереног понашања дијела гледалаца на утакмици са Горицом, те су затражена додатна изјашњавања ради утврђивања свих чињеница - наводи се на интернет страници Прве хрватске фудбалске лиге.

Дио навијача Хајдука - "Торцида" преузео је неоусташке симболе и велича усташки злочиначки покрет.

Посљедњих година на Пољуду, у дому Владимира Беаре, Микија Рапаића и многих других фудбалера српске националности, може се чути громогласно скандирање "Убиј Србина" које траје и по 15 минута, преноси Индекс.

Овај портал истиче и да је скандалозна чињеница да се нико из "Хајдука" није оградио од "Торцидиног" величања усташких злочинаца, а ћуте и у Хрватском фудбалском савезу, на чијем је челу Давор Шукер.

Шукер је својевремено позирао на гробу усташког поглавника Анте Павелића, а у стручни штаб репрезентације током мандата Анте Чачића поставио је Јосипа Шимунића, који је избачен из фудбала због скандирања "За дом спремни" након утакмице са Исландом на Максимиру.