latinica  ћирилица
04/03/2019 |  11:17 | Аутор: СРНА

Мања производња и продаја шумских сортимената

У Републици Српској је у јануару ове године произведено 29.181 метар кубни разних шумских сортимената, што је мање за 72,1 одсто него у истом мјесецу прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

Од укупне произведене масе на сортименте четинара отпада 16.748 метара кубних, док 12.433 метара кубна чине сортименти лишћара.

Према подацима Републичког завода за статистику, у производњи су најзаступљенији били трупци којих је произведено 13.197 метара кубних од четинарског и 4.425 метара кубних од дрвета лишћара.

У Српској је у јануару продато 13.580 метара кубних разних шумских сортимената, што је мање за 82,3 одсто него у истом мјесецу прошле године.

Трупци су били најзаступљенији и у продаји.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да активности у јануару зависе од два фактора - временских прилика и распореда нерадних дана.

"Због тога у неком периоду производња може бити солидна, а у неком значајно мања, ако се погоди распоред нерадних дана којем допринесу неповољни временски услови", навео је Шиник.

Шиник је додадо да се другачије вриједности производње и продаје од јануарских могу очекивати у наредном периоду због успостављеног ритма рада у шумаријама које требају довести до испуњења плана.