latinica  ћирилица
04/03/2019 |  19:32 | Аутор: РТРС

Гдје је Нусрет Имамовић, најтраженији бх. терориста?

Нусрет Имамовић, радикални вехабијски вођа из Горње Маоче, којег је амерички Стејт департмент још 2014. године ставио на специјалну глобалну листу десет најтраженијих терориста на свијету, и даље борави у Сирији, у коју је отпутовао из БиХ још 2013. године.
Нусрет Имамовић - Фото: dnevni avaz
Нусрет ИмамовићФото: dnevni avaz

Имамовић је у БиХ важио за вехабијског вођу, а у Сирији се придружио терористичкој организацији Ел-Нусра фронту. У ратом захваћено подручје повео је и цијелу породицу. Сматра се првим вехабијским лидером који је почео процес врбовања бх. младића за рат у Сирији, пише Аваз.

Сигурносне агенције у БиХ сада, док трају одлучујуће борбе између сиријских снага и тзв. Исламске државе (ИСИЛ), којој припада и Ел-Нусра фронт, провјеравају налази ли се међу настрадалим или заробљеним терористима и Имамовићево име.

Имамовић је, према оперативним сигурносним подацима бх. полицијских агенција, у посљедње три године боравио у граду Азазу, а имао је и своју јединицу која га је чувала. Припадници ИСИЛ-а и Ел-Нусре који су се вратили у БиХ, а осуђени су пред Судом БиХ, испричали су истражиоцима да је Имамовић у Сирији обављао послове и шеријатског судије. Али, у посљедње вријеме губи му се сваки траг и сумња се да се крије.

Ко је заробљен

Али, како су терористичке организације Исламска држава и Ел-Нусра пред поразом, провјерава се сада гдје се Имамовић и чланови његове породице налазе и ко их штити. Поготово што је подручје града Азаза готово уништено још прошле године нападом руских ваздушних снага.

Раније је објављено да се већина бх. држављана који су ратовали у Сирији налази у заробљеништву, а многи би ускоро могли бити и испоручени БиХ, на чему раде америчке снаге.

У заробљеништву се налазе Емир Алишић и његов посинак Хамза Лабиди, али и Алија Кесеровић, који је био чобан осуђеног Билала Боснића.

Био припадник “Ел-Муџахида“

Нусрет Имамовић је рођен 26. септембра 1971. године у мјесту Липовица код Калесије. Завршио је у Сарајеву Гази Хусрев-бегову медресу. Током рата био је припадник јединице “Ел-Муџахид“. Након рата отишао је у Емирате, гдје је дипломирао на Факултету за шеријатско право и вратио се у БиХ.

Живио је неко вријеме у Завидовићима, да би се 2006. године преселио у Горњу Маочу, коју је претворио у вехабијско упориште. Из Маоче је отишао у Сирију.

Имамовић је по налогу Тужилаштва БиХ, у склопу истраге о нападу на Амбасаду САД у Сарајеву, хапшен 2012. године скупа с братом Елдином, али је убрзо пуштен на слободу.

Извор: Аваз