latinica  ћирилица
04/03/2019 |  20:17 ⇒ 05/03/2019 | 10:11 | Аутор: РТРС

Напад на Тузланску капију дјело исламских терориста

На Тузланској капији 1995. године није експлодирала граната са Озрена, како је исконструисано пресудама Суда БиХ, већ је ријеч о симултаној терористичкој експлозији седам координисаних детонација. То пише у коначном Извјештају међународних експерата, који су изводили симулације на полигону у Никинцима. Само на тај начин, како је утврђено, било је могуће да на овом мјесту погине 71 особа, а у детонацијама буде рањено више од 300 људи.

Ниједном од 59 експлозија, тим од 400 међународних експерата није могао постићи оно што је наводно урадио топ од 130 милиметара. Анализом реконструисаног мјеста експлозије и записника вјештака о облику и величини повреда откривено је - чиме јесте.

- Чак 27 жртава са Тузланске капије се могу условно означити као потенцијални бомбаши самоубице, јер је судски утврђено да су изгубили живот од посљедица блиског експлозивног удара. Наши стручњаци су током истраге анализирали све терористичке нападе у свијету од 1950. до 2016. године. Догађај у Тузли се највише поклапа са нападом, који је 1996. године изведен на војну базу САД у Дахраму у Саудијској Арабији, када је страдало 17 Американаца, а рањено више од 70 - истиче Илија Бранковић, шеф међународног експертског тима.

На основу те чињенице, могло би се доћи и до правог почиониоца овог напада, стоји у извјештају шефа експертског тима, балистичара Илије Бранковића, јер је за поменути напад на америчку базу ухапшен Шејх Махмуд абу Абдул Азиз, оснивач одреда Ел муџахид у БиХ.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица нагласио је да је очигледно да су муслиманске снаге извеле напад на своје људе.

Према судским извјештајима, које је тим покушао да репродукује, на тијелу, примјера ради, Едисе Немић, избројано је 45 рана са леђа, сприједа, по глави, ногама, као да је била у бурету са експлозивом.

Армин Шишић имао је деформације које одговарају експлозији 1.826 килограма тротила, док је у гранати 130 милиметара пуњење од три и по килограма.

- И моје име треба да стоји на Тузланском споменику јер сам и ја жртва тог злочина. Замислите, анализа 50.000 терористичких аката говори да је у нападима артиљеријским пројектилима просјек смртности жртава 1,8 по гранати топа, мине или ракетног бацача. Када су у питању подметнуте бомбе, просјек је шест жртава чак и када детонира камион са експлозивом. Само је "моја" граната убила 71 особу - наводи Новак Ђукић, пензионисани генерал Војске Републике Српске.

У Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица захтијевају нову истрагу.

- Само тражимо да се узму у озбир нови докази и спроведе нови поступак - рекао је Којић.

Бранковић закључује да експлозије на Тузланској капији, као и оне на Маркалама 1 и 2, у Улици Васе Мискина и на Алипашином пољу у Сарајеву имају исти рукопис.

Наглашава и да је током петогодишњег рада на експертизи догађаја у Тузли, његов тим добио вјеродостојне податке, да су Бошњаци учествовали у убијању сопственог народа, зарад медијских манипулација.